Urologija

Uklanjanje i biopsija kožnih promjena i tvorbi genitalne regije

Uklanjanje kožnih promjena u genitalnoj regiji odnosi se na postupak uklanjanja neželjenih kožnih izraslina ili promjena na koži u području genitalija, uključujući bradavice, kondilome, madeže ili druge nepravilnosti.

Postoji nekoliko načina uklanjanja kožnih promjena, a odabir ovisi o vrsti promjene, veličini i drugim čimbenicima. Neki od uobičajenih načina uklanjanja kožnih promjena genitalne regije uključuju krioterapiju (zamrzavanje), lasersku terapiju, elektrokoagulaciju (korištenje električne struje za uklanjanje promjena) i kirurško uklanjanje. Važno je prvo konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdila vrsta kožne promjene i koji bi način uklanjanja bio najbolji za pojedinačni slučaj.

KAKO SE PROVODI?

Postupak uklanjanja kožnih promjena genitalne regije razlikuje se ovisno o vrsti promjene, veličini i drugim čimbenicima. Međutim, općenito, postupak se sastoji od sljedećih koraka:

  1. Pregled i dijagnoza: Liječnik će pregledati kožne promjene i obaviti dijagnostičke testove kako bi utvrdio vrstu promjene i odabrao najprikladniji način uklanjanja.
    Priprema: Prije uklanjanja kožne promjene, područje će se očistiti i pripremiti za postupak. Ovisno o vrsti postupka, možda ćete dobiti lokalnu anesteziju ili sedativ kako biste se osjećali udobnije.
  2. Uklanjanje promjene: Postupak uklanjanja promjene može se provesti na nekoliko načina, kao što su laserska terapija, krioterapija, elektrokoagulacija ili kirurško uklanjanje. U svakom slučaju, liječnik će pažljivo ukloniti kožnu promjenu i pratiti područje kako bi se osiguralo da je uklonjena u potpunosti.
  3. Naknadna skrb: Nakon uklanjanja kožne promjene, područje će se dezinficirati i može se primijeniti zavoj ili drugi oblik prekrivanja za zaštitu rane. Liječnik će vam dati upute o tome kako se brinuti za područje nakon postupka i kada se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

 

Važno je napomenuti da svaki postupak uklanjanja kožne promjene genitalne regije ima svoje prednosti i nedostatke, pa je važno razgovarati s liječnikom o svakom postupku i odlučiti koji bi bio najprikladniji za vas. Također je važno pratiti sve upute liječnika nakon postupka kako bi se osiguralo brzo i sigurno ozdravljenje.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za uklanjanje kožnih promjena u genitalnoj regiji može varirati ovisno o vrsti postupka koji će se provesti, ali neki od općih koraka koje možete poduzeti uključuju sljedeće:

  1. Razgovarajte s liječnikom o svojim zdravstvenim problemima: Prije postupka, razgovarajte s liječnikom o svim vašim zdravstvenim problemima, kao i o lijekovima koje uzimate. To će pomoći liječniku da odluči o najboljem postupku za vas i kako se pripremiti za postupak. To se posebno odnosi za lijekove za zgrušavanje.
  2. Očistite područje genitalija: Prije postupka, očistite područje genitalija temeljito sapunom i vodom, a zatim osušite ručnikom. Nemojte nanositi kreme, losione ili druge proizvode na područje genitalija prije postupka, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije.
  3. Jedite laganu hranu: Ako se postupak obavlja pod općom anestezijom, važno je ne jesti ili piti ništa najmanje osam sati prije postupka. Ako se postupak obavlja pod lokalnom anestezijom ili bez anestezije, možda nećete morati odbijati hranu ili piće prije postupka, ali je važno jesti laganu hranu kako biste izbjegli osjećaj mučnine tijekom postupka.

 

Prije postupka, razgovarajte sa svojim liječnikom o svim koracima pripreme koje biste trebali poduzeti kako biste se osjećali što ugodnije tijekom postupka i kako biste maksimalno smanjili rizik od komplikacija.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?