Urologija

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta je neinvazivni dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju unutarnjih organa urotrakta, koji se sastoji od mokraćnog mjehura, mokraćovoda i bubrega.

Tijekom postupka, pacijent se obično nalazi na leđima na krevetu za pregled, a zatim se primjenjuje gel na područje koje će se pregledavati. Liječnik zatim primjenjuje ultrazvučnu sondu na tom području i slike se prikazuju na zaslonu.

Ultrazvuk urotrakta može se koristiti za procjenu veličine, oblika i strukture mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćovoda, kao i za otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti, kao što su kamenje, ciste ili tumori. Ovaj postupak je bezbolan i neinvazivan te se često koristi kao prvi korak u dijagnostici bolesti urotrakta.

KAKO SE PROVODI?

Prije postupka, pacijent bi trebao popiti dovoljno vode kako bi se mjehur napunio. Kad pacijent leži na leđima, liječnik će primijeniti gel na područje koje će se pregledavati, a zatim će staviti ultrazvučnu sondu na tu površinu.

Ultrazvučna sonda zatim emitira zvučne valove u tijelo pacijenta i bilježi odraz tih zvučnih valova kako bi se stvorila slika unutarnjih organa urotrakta. Slike se prikazuju na zaslonu, što omogućuje liječniku da procijeni veličinu, oblik i strukturu mokraćnog mjehura, mokraćovoda i bubrega, te otkrije bilo kakve abnormalnosti.

KOJA STANJA I BOLESTI SE MOGU DIJAGNOSTICIRATI?

Ultrazvuk urotrakta može pomoći u dijagnosticiranju mnogih stanja i bolesti urotrakta, uključujući:

  1. Kamenje u bubregu i mokraćovodu: Ultrazvuk može otkriti prisutnost kamenja u bubrezima i mokraćovodu, te njihovu veličinu i položaj.
  2. Upala mokraćnog mjehura: Ultrazvuk može otkriti upalu mokraćnog mjehura (cistitis).
  3. Tumori: Ultrazvuk može otkriti prisutnost tumora u mokraćnom mjehuru, mokraćovodu ili bubrezima.
  4. Proširena prostata: Ultrazvuk se može koristiti za procjenu veličine prostate i otkrivanje bilo kakvih promjena koje bi mogle ukazivati na proširenje prostate.

 

Osim toga, ultrazvuk urotrakta se može koristiti za otkrivanje bilo kakvih drugih abnormalnosti, kao što su ciste, fistule, suženja mokraćnog sustava i druge promjene u tkivima. Uz dijagnostiku, ultrazvuk urotrakta se može koristiti i za praćenje učinkovitosti liječenja ili operacije, kao i za praćenje stanja nakon liječenja.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za ultrazvuk urotrakta obično nije vrlo zahtjevna. Međutim, postoje neke stvari koje bi pacijent mogao učiniti prije postupka kako bi se pripremio i osigurao što preciznije rezultate. Evo nekih općih smjernica koje bi trebale biti korisne:

  1. Pijte dovoljno vode: Prije postupka, pacijent bi trebao piti dovoljno vode kako bi napunio mjehur. To će omogućiti jasniju vizualizaciju mokraćnog mjehura tijekom postupka.
  2. Odjenite se udobno: Pacijent bi trebao nositi udobnu i labavu odjeću koja će mu omogućiti slobodno kretanje i lak pristup području koje će se pregledavati.
  3. Pratite upute liječnika: Pacijent bi trebao pratiti sve upute liječnika vezane uz pripremu za postupak. To uključuje bilo kakve posebne upute o prehrani ili unosu tekućine.
  4. Obavijestite liječnika o lijekovima: Pacijent bi trebao obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzima, uključujući vitamine i dodatke prehrani. Neki lijekovi mogu utjecati na rezultate ultrazvuka.
  5. Obavijestite liječnika o prethodnim operacijama ili postupcima: Pacijent bi trebao obavijestiti svog liječnika o svim prethodnim operacijama ili postupcima koje je imao u području urotrakta.

 

Priprema za ultrazvuk urotrakta obično nije vrlo zahtjevna, a pacijent može nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon postupka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?