Urologija

Uretrocistoskopija

Uretrocistoskopija je medicinski postupak koji se koristi za pregled unutarnjih struktura mokraćne cijevi i mjehura. Obično se radi u dijagnostičke svrhe kako bi se utvrdio uzrok problema s urinarnim traktom, kao što su krv u urinu, bol pri mokrenju ili ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava. Tijekom postupka, fleksibilna ili kruta cijev s optičkim vlaknima (uretrocistoskop) umetne se kroz mokraćnu cijev i prenosi se do mjehura. Ova cijev omogućuje liječnicima da pregledaju unutarnje stijenke mokraćne cijevi i mjehura te procijene stanje organa. U nekim slučajevima, tijekom uretrocistoskopije mogu se uzeti uzorci tkiva radi daljnjeg ispitivanja ili izvršiti manji zahvati poput uklanjanja kamenaca iz mjehura.

KAKO SE PROVODI?

Uretrocistoskopija obično traje oko 15-30 minuta. Prije postupka, pacijentu se aplicira lokalni anestetik za smanjenje boli.

Tijekom postupka, pacijent leži na leđima na operacijskom stolu, a liječnik umetne uretrocistoskop u mokraćnu cijev. Uretracistoskop ima optička vlakna koja prenose sliku mjehura na zaslonu. Liječnik pa pregledava mokraćnu cijev i mjehur tražeći bilo kakve abnormalnosti. Nakon postupka, pacijent može osjetiti nelagodu ili bol prilikom mokrenja, što bi trebalo proći u roku od nekoliko dana. Potrebno je paziti na simptome infekcije mokraćnog sustava, kao što su bol pri mokrenju, temperatura i poteškoće s mokrenjem, te o tome obavijestiti svog liječnika ako se pojave.

KOJE BOLESTI I STANJA SE DIJAGNOSTICIRAJU?

Uretrocistoskopija se koristi za dijagnosticiranje i procjenu različitih stanja i bolesti urogenitalnog sustava, uključujući:

  1. Infekcije mokraćnog sustava: Uretrocistoskopija se može koristiti za potvrđivanje infekcija mokraćnog sustava i provjeru da li postoji bilo kakva strukturna abnormalnost u mokraćnom sustavu koja bi mogla uzrokovati ponavljajuće infekcije.
  2. Benigne i zloćudne lezije: Uretrocistoskopija se koristi za otkrivanje tumora mjehura i drugih lezija, kao što su polipi ili ciste.
  3. Strukturne abnormalnosti: Ovaj postupak može pomoći u otkrivanju abnormalnosti mokraćnog sustava, kao što su suženja ili deformacije, što može uzrokovati probleme s mokrenjem.
  4. Intersticijski cistitis: Uretrocistoskopija se može koristiti za dijagnosticiranje ove upalne bolesti mjehura.
  5. Hematurija: Ako postoji prisutnost krvi u mokraći, uretrocistoskopija može pomoći u otkrivanju izvora krvarenja u mokraćnom sustavu.

KAKO SE PRIPREMITI?

Preporučuje se sljedeće:

  1. Razgovor sa svojim liječnikom: Prije postupka, trebate razgovarati sa svojim liječnikom o svojim zdravstvenim problemima i lijekovima koje uzimate. Važno je obavijestiti liječnika o svim alergijama ili eventualnim prethodnim negativnim iskustvima s uretrocistoskopijom.
  2. Slijediti preporuke o prehrani: Moguće da će vam liječnik preporučiti da slijedite preporuke o prehrani prije postupka.
  3. Pročistiti crijeva: Ako se očekuje da će postupak trajati dulje vrijeme, liječnik može preporučiti da pročistite crijeva prije postupka kako biste izbjegli neželjene komplikacije tijekom postupka.
  4. Ponesite nekoliko osobnih stvari sa sobom: Uretrocistoskopija je ambulantni postupak, ali možda će biti potrebno da ostanete nekoliko sati nakon postupka. Stoga je preporučljivo da ponesete neke osobne stvari, poput časopisa, mobitela ili prijenosnog računala.

 

Prije postupka, liječnik će detaljno objasniti pripremu koju trebate slijediti. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, svakako pitajte svog liječnika.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?