Urologija

Urološki pregled

Urološki pregled je pregled koji obavlja urolog, liječnik specijaliziran za liječenje problema urogenitalnog sustava muškaraca i žena. Ovaj pregled uključuje fizički pregled, analizu medicinske povijesti pacijenta, kao i dodatne testove ako su potrebni.

Fizički pregled uključuje pregled genitalija i mjehura te provjeru prostate kod muškaraca. Uzimanje medicinske povijesti pacijenta obuhvaća informacije o simptomima koje osoba može imati, kao što su problemi s mokrenjem, bol u području genitalija ili neke druge tegobe.

Ako su potrebni dodatni testovi, to mogu biti krvni testovi, testovi urina, ultrazvuk ili druge vrste slikovnih pretraga. Ovi testovi mogu pomoći u dijagnosticiranju raznih stanja, poput infekcija mokraćnog sustava, benignih i zloćudnih tumora, problema s prostatom, urinarne inkontinencije i drugih problema.

Urološki pregled može biti preventivni pregled ili se provodi radi utvrđivanja uzroka simptoma koje pacijent ima. Redoviti urološki pregledi važni su za održavanje zdravlja urogenitalnog sustava.

KOJA STANJA I BOLESTI UROLOG PREGLEDAVA?

Urološki pregled se obično provodi radi dijagnosticiranja i liječenja različitih stanja i bolesti urogenitalnog sustava. Među najčešćim stanjima i bolestima koje se pregledavaju su:

 1. Infekcije mokraćnog sustava – bakterijske, virusne i druge infekcije koje mogu utjecati na bilo koji dio mokraćnog sustava.
 2. Benigna hiperplazija prostate – povećanje prostate koji može uzrokovati probleme s mokrenjem kod muškaraca starijih od 50 godina.
 3. Karcinom prostate – zloćudni tumor koji se razvija u prostati.
 4. Karcinom bubrega – zloćudni tumor koji se razvija u bubrežnom tkivu.
 5. Kamenci u bubregu ili mjehuru – nakupine minerala i soli koje se mogu formirati u bubregu ili mjehuru i izazvati bol i probleme s mokrenjem.
 6. Urinarna inkontinencija – nemogućnost kontroliranja mokrenja, što može biti uzrokovano različitim stanjima.
 7. Erektilna disfunkcija – nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije.
 8. Neplodnost – nemogućnost začeća djeteta, što može biti uzrokovano različitim stanjima urogenitalnog sustava.

 

Osim ovih stanja, urološki pregled može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju drugih stanja, poput cistične bolesti bubrega, uretritisa, prolapsa mjehura i drugih.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Priprema za urološki pregled može se razlikovati ovisno o vrsti pregleda i specifičnom stanju koje se pregledava. Općenito, evo nekoliko koraka koji bi vam mogli pomoći u pripremi za pregled:

 1. Razgovor s liječnikom: Prije pregleda, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o svim simptomima koje imate i pitanjima koja vas muče. To će vašem liječniku pomoći da bolje razumije vaše stanje i da vam pruži najbolju moguću njegu.
 2. Priprema za fizički pregled: Za fizički pregled potrebno je skinuti odjeću, pa je stoga važno obući odgovarajuću odjeću koja će vam omogućiti da se brzo i udobno svučete. Također, prije pregleda nemojte obrijati pubičnu regiju ili se brijati barem jedan dan prije pregleda, kako bi se izbjegle iritacije.
 3. Priprema za testove: Ako vam je potreban test urina, bit će vam potrebno donijeti uzorak urina. Prije prikupljanja uzorka, važno je dobro oprati ruke i genitalije.
 4. Priprema za ultrazvuk: Ako se obavlja ultrazvuk, možda ćete morati piti veliku količinu vode prije pregleda kako bi se mjehur napunio. Važno je slijediti upute liječnika o tome koliko i kada piti vodu.
 5. Važno je napomenuti da je važno informirati svog liječnika o svim lijekovima koje trenutno uzimate, kao i o bilo kojim zdravstvenim stanjima ili alergijama koje imate.

 

Priprema za urološki pregled ovisi o vašem individualnom slučaju i zahtjevima vašeg liječnika. Važno je slijediti upute liječnika kako bi se osiguralo da se pregled provede učinkovito i temeljito.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?