Kineziterapija

KINEZITERAPIJA (kinesis-kretanje, therapeia-liječenje) je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili povreda. Ona je osnovni segment svakog rehabilitacijskog procesa, te je glavni pokazatelj kvalitete svakog fizioterapeuta koji je provodi.
Cilj kineziterapije je postizanje optimalne rehabilitacije poslije bolesti ili oštećenja do takva stanja, koje omogućuje pojedincu što prirodniji način života.Da bi kineziterapija bila uspješna, poželjno je paralelno provoditi i fizikalnu terapiju.

Naši fizioterapeuti provode nekoliko programa kineziterapije:

INDIVIDUALNA KINEZITERAPIJA
– program vježbanja prilagođen mogućnostima klijenta
– pogodno za reumatske, neurološke, ortopedske bolesnike, za rad s djecom s poteškoćama u razvoju
– za onkološke bolesnike (stanja nakon mastektomije, laringotomije i sl.)
– za sve zdrave osobe koje žele poboljšati svoju kondiciju

GRUPNA KINEZITERAPIJA
– pogodno za kronične bolesnike, čiji zdravstveni status zadovoljava rad u grupi
– za sve zdrave osobe koje žele poboljšati i sačuvati svoju kondiciju
– kombinacija vježbi na strunjači, lopti, te vježbe sa rekvizitima

SPECIJALNE TEHNIKE

NORMALAN POKRET – kao osnova za razvoj tretmana kod odraslih osoba s neurološkim smetnjama

VJEŽBE PO BOBATH KONCEPCIJI – je fizioterapijski koncept razvijen na neurofiziološkoj osnovi. Bobath tehnika je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipla skleroza, Parkinson…)

MIRROR TERAPIJA – U našoj Ustanovi novost je Mirror therapy. Ova metoda je relativno nova u svijetu medicine, a zdravstveni profesionalci iz naše ustanove prvi su u Hrvatskoj postali certificirani „mirror terapeuti“.
Sudjelujemo i u End The Pain Project – u (ETPP), svjetskoj organizaciji i pokretu posvećenom unaprjeđenju tretmana, redukciji i menadžmentu fantomske boli. ETPP je prisutan na svim kontinentima sa naglaskom na post ratna društva, koja kao i Hrvatska, imaju značajan broj stanovnika sa post traumatskim amputacijama ekstremiteta izazvanim ranjavanjem tijekom oružanih sukoba ili aktiviranjem nagaznih mina.
Mirror therapy je tehnika kojom uz pomoć zrcala djelujemo na sami izvor boli koji se nalazi u mozgu. Spada u skupinu neuro – rehabilitacijskih tehnika jer remodulira kortikalne mehanizme boli i ima dokazan uspjeh u tretmanima fantomske boli, amputiranog uda, moždanog udara, kompleksnog regionalnog bolnog sindroma, karcinoma mozga te traumatskih povreda mozga.
Tijekom korištenja ove tehnike, pacijenti izvode pokret zdravom stranom tijela, promatrajući njegov odraz u zrcalu kao superponiran preko oštećenog ekstremiteta, kreirajući vizualnu iluziju ili virtualnu stvarnost koja rezultira pozitivnom povratnom informacijom prema motornom korteksu oštećenog ekstremiteta u pokretu.
Pokret/simulaciju potrebno je ponoviti nekoliko puta sa kratkim pauzama, prvi rezultati su vidljivi u roku manjem od 45 minuta.
Preporučujemo je svima jer nema štetnih nuspojava, kontraindikacija, lako je dostupna i bezbolna!

KOMPLETNA DEKONGESTIVNA FIZIOTERAPIJA LIMFEDEMA (sa bandažom) – primjenjuje se kod limfedema koji se pojavljuju zbog različitih uzroka kao što su infekcije, alergije, istegnuća, puknuća ligamenata, operativnih zahvata, slabosti krvnih žila i sl.

KINESIO TAPING TEHNIKA – Kinesio Taping tehnika je dizajnirana kako bi stimulirala prirodni proces ozdravljenja tijela, te omogućila potporu i stabilnost mišićima i zglobovima, bez ograničavanja tjelesnog raspona pokreta. Koristi se uspješno za liječenje raznih ortopedskih, neuro-mišićnih, neuroloških i drugih medicinskih stanja u rasponu od dječje do staračke populacije.
Cilj ove tehnike je aplikacijom specijalnih Kinesio traka postići re-edukaciju neuromuskularnog sustava, smanjivanje boli, poboljšanje performanse, spriječavanje ozljeda, poboljšane cirkulacije. Imapozitivne fiziološke učinke na kožu, limfni i krvožilni sustav, fasciju, mišiće, ligamente, tetive i zglobove, te sposobnost ponovno obrazovati neuromuskularni sustav. Potiče cirkulaciju, pruža sigurnost bolesniku, time direktno pomaže vraćanju tijela u homeostazu.
KinesioTaping se koristi kao zasebna terapija, ili pak u kombinaciji sa fizioterapijom.

EMMETT TEHNIKA – je jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke. Uz pomoć 11 procedura, na jednostavan i brz način smanjuje se mišićnu bol, povećava balans i pokretljivost oštećenog dijela tijela. Primjenom ove metode nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak klijenta preko otpuštanja mišićne i fascijalne napetosti, te na poticanje lučenja prirodnih endorfina, poboljšanja cirkulacije i limfne drenaže.
Trajanje tretmana može biti od 10 minuta do 30 minuta ako se Emmett tehnika koristi samostalno ili dulje ako se provodi u kombinaciji s drugim terapijskim modalitetima ili masažom. Djeluje trenutno na;

 • poboljšanje snage hvata
 • pomoć pri smanjenju tegoba donjih ekstremiteta
 • pomoć pri teškoćama s disanjem
 • Povećanje gibljivosti ramenog obruča
 • Poboljšanje ograničene gibljivosti vratne kralježnice
 • Poboljšanje koordinacije gornjih ekstremiteta
 • Poboljšanje ravnoteže
 • Poboljšanje gibljivosti vrata
 • Poboljšanje rada respiratornog sustava

MANUELNA TERAPIJA – je terapijski postupak tj. tehnika kojom se vrši pomicanje određenog dijela tijela, uglavnom zglobova, u svrhu rasterećenja, oslobađanja, “reprogramiranja” i/ili repozicije istih sa ciljem ponovnog uspostavljanja funkcije živca, mišića, tetive, krvnog suda i mekih tkiva tretiranog područja.
MT predstavlja način dijagnostike i liječenja funkcijskih smetnji sustava za kretanje posebnim manualnim tehnikama.
MT je bezbolna, odmah učinkovita i dugotrajna!
Ima ulogu:

 • smanjenja boli
 • povećava funkciju zgloba
 • uklanja upalu mekih tkiva
 • povećava relaksaciju
 • oporavak ozlijeđenog tkiva
 • povećava elastičnost i stabilnost pokreta

Ima značajnu učinkovitost u tretmanima slabinske i vratne kralježnice, kuka, koljena, gležnja, lopatice i lakta. Učinkovitost se povećava u kombinaciji sa fizikalnim procedurama i kinezith.

TRODIMENZIONALNA MANUALNA TERAPIJA KOD DEFORMACIJA STOPALA – Tehnika se bazira na poznavanju normalnog funkcionalnog razvoja donjih ekstremiteta, naročito stopala, na opuštanju mekih tkiva i manualnoj mobilizaciji koštanih struktura stopala čiji su anatomski odnosi poremećeni, a zatim na zadržavanju korigiranog položaja dinamičkom bandažom elastičnim zavojima. Na takav način se mogu izbjeći statičke imobilizacije u korigiranom položaju, te smanjiti nužnost ponekad i višestrukih operativnih tretmana.
Blaže deformacije stopala koje su lakše korektibilne, mogu se rješavati trodimenzionalnom manualnom mobilizacijom mekih tkiva i koštanih struktura, te zadržavanjem korigiranog položaja kineziotapingom specijalnim flasterima. Kao i svugdje u rehabilitaciji, tretman je važno započeti što prije, kako bi se spriječio razvoj kompenzacija i sekundarnih deformacija u lokomotornom sustavu, koji normalno funkcionira kao skladna dinamička cjelina u lancu normalnog kretanja. Najčešće deformacije stopala koje se tretiraju trodimenzionalnom manualnom terapijom jesu:
Pes equinovarus
  Pes equinus
    Pes adductus
      Pes calcaneus
        Pes excavatus
          Pes planovalgus