Vaskularna kirurgija

Lasersko liječenje proširenih vena

Laserska operacija vena, odnosno endovenozna laserska ablacija (EVLA), minimalno je invazivna metoda kojom se uklanjaju varikozne (proširene) vene na nogama. Gubitkom elastičnosti, proširene vene više nemaju svoju fiziološku funkciju, a cilj zahvata je laserskom energijom zatvoriti proširenu venu te preusmjeriti venski krvotok na zdrave vene. Sama operacija je indicirana, jer, gubitkom svoje funkcije, proširene vene uzrokuju oštećenja kože, bol, oticanje te noćne grčeve u nozi.

KAKO SE PROVODI?

Procedura se izvodi tako da se u venu umetne tanka cijev, tzv. kateter, a potom se kroz nju uvede laserska vlakna. Laser tada emitira visokoenergetski svjetlosni snop koji zagrijava unutrašnjost vene i uzrokuje zatvaranje vene. Kada se vena zatvori, krv ne može protjecati kroz nju, pa se krvni tlak u njoj smanjuje, a vena se postupno smanjuje i nestaje.

Postupak traje oko sat vremena i provodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon toga, pacijent može istog dana napustiti kliniku i nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Laserska operacija vena smatra se sigurnom i učinkovitom metodom liječenja proširenih vena, a uspješnost ovisi o stupnju proširenja vena i iskustvu kirurga.

Po potrebi i medicinskoj indikaciji, lasersko liječenje kombinira se s drugim metodama liječenja vena, a u svrhu što kvalitetnijih rezultata.

KAKO SE PRIPREMITI?

Prije laserske operacije vena, potrebno je obaviti pregled kod vaskularnog kirurga koji će utvrditi stupanj proširenja vena i procijeniti odgovara li ova vrsta tretmana pacijentu.


Priprema za lasersku operaciju vena uključuje:

 1. Konzultacije s liječnikom: Obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom i obavijestite ga o svim lijekovima koje uzimate, kao i o bilo kakvim drugim zdravstvenim problemima koje imate.
 2. Osigurajte prijevoz: Potrebno je osigurati prijevoz kući jer nakon operacije ne smijete voziti automobil.
 3. Odijevanje: Preporučuje se nošenje udobne odjeće, kao što su trenirke ili lagana odjeća.
 4. Izbjegavajte korištenje kozmetike: Potrebno je izbjegavati uporabu bilo kakve kozmetike, losiona ili kreme na području koje se tretira laserskom operacijom.
 5. Obavijestite liječnika o alergijama: Obavijestite svog liječnika o bilo kojim alergijama koje imate, posebno na lijekove.
 6. Prestanak pušenja: Pušenje otežava proces zacjeljivanja rana i može utjecati na uspjeh operacije, pa se preporučuje prestanak pušenja najmanje 2 tjedna prije zahvata.
 7. Pravila prehrane: Preporučuje se izbjegavanje alkohola i kave najmanje 24 sata prije zahvata.
 8. Lijekovi: Ako uzimate bilo kakve lijekove, poput antikoagulansa ili protuupalnih lijekova, obavijestite svog liječnika kako bi se dogovorili oko toga koje lijekove trebate prestati uzimati prije operacije.
 9. Nakon operacije: Obavijestite svog liječnika o bilo kakvim simptomima koji se pojavljuju nakon operacije, kao što su oticanje, bol ili krvarenje. Također, pratite upute o tome kako pravilno brinuti se za operirano područje.

KAKO TEČE POSTOPERATIVNI PROCES?

Postoperativni proces nakon laserske operacije vena može varirati od osobe do osobe, ali obično je sličan za većinu pacijenata. Nakon operacije, pacijent se može vratiti kući istog dana. Evo nekoliko koraka koji bi trebali biti dio postoperativnog procesa:

 1. Prvih nekoliko dana: Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, pacijent može osjetiti blagu bol i oticanje na području tretiranih vena. Preporučuje se ostati u mirovanju i izbjegavati naporne aktivnosti, te nositi elastične čarape koje je preporučio liječnik.
 2. Hodanje: Pacijentima se preporučuje hodati što je češće moguće kako bi se poboljšao protok krvi i smanjio rizik od krvnih ugrušaka.
 3. Hladni oblozi: Hladni oblozi na području tretiranih vena mogu pomoći u smanjenju oticanja i boli.
 4. Nesteroidni protuupalni lijekovi: Ako je potrebno, liječnik može preporučiti nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kako bi se smanjila bol i oticanje.
 5. Pregled: Pacijenti se obično ponovno pregledavaju kod liječnika nakon tjedan dana kako bi se provjerilo stanje tretiranih vena.
 6. Nastavak aktivnosti: Nakon tjedan dana, pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, ali treba izbjegavati naporne aktivnosti, kao što su trčanje i dizanje teških predmeta.
 7. Lijekovi protiv krvnih ugrušaka: U nekim slučajevima liječnik može preporučiti lijekove protiv krvnih ugrušaka kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka.
 8. Praćenje: Pacijent treba nastaviti pratiti stanje tretiranih vena i izvijestiti liječnika o bilo kakvim simptomima koji se pojavljuju nakon operacije.
 9. Vrijeme oporavka: Oporavak nakon laserske operacije vena obično traje oko 1-2 tjedna, ali može varirati ovisno o pacijentu i težini operacije. U slučaju bilo kakvih pitanja ili problema, uvijek se treba obratiti svom liječniku.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?