Vaskularna kirurgija

Pregled specijalista vaskularne kirurgije

Pregled vaskularnog kirurga je medicinski pregled koji se provodi kod specijalista za vaskularnu kirurgiju, a obično se traži kada postoji sumnja na probleme s krvnim žilama, poput varikoznih vena, ateroskleroze, aneurizme i drugih sličnih stanja.

Tijekom pregleda vaskularni kirurg će pregledati vaše krvne žile, najčešće uz pomoć ultrazvuka ili drugih dijagnostičkih tehnika, kako bi utvrdio moguće probleme i propisao adekvatnu terapiju.

Ovaj pregled je osobito važan za osobe koje imaju faktore rizika za bolesti krvnih žila, kao što su pušenje, dijabetes, povišeni krvni tlak ili pretilost, kao i za osobe koje imaju simptome kao što su bol u nogama, oticanje ili grčeve, ili drugih neobjašnjivih bolova i simptoma.

ZA KOJA STANJA I BOLESTI SE RADI?

Pregled vaskularnog kirurga može biti potreban za dijagnosticiranje i liječenje različitih stanja i bolesti povezanih s krvnim žilama. Neka od najčešćih stanja koja se dijagnosticiraju i liječe uz pomoć vaskularnog kirurga uključuju:

  1. Ateroskleroza – stanje u kojem se kolesterol i druge tvari talože na zidovima arterija, čime se sužavaju i otežava protok krvi.
  2. Varikozne vene – proširene vene, najčešće na nogama, koje uzrokuju bol i nelagodu.
  3. Aneurizme – abnormalna proširenja krvnih žila koje mogu biti opasne ako dođe do pucanja.
  4. Periferna arterijska bolest – stanje u kojem se arterije u nogama sužavaju i otežavaju protok krvi, što može uzrokovati bol i druge simptome.
  5. Tromboza – stvaranje krvnog ugruška u krvnoj žili, što može dovesti do začepljenja protoka krvi.
  6. Limfedem – stanje u kojem se limfa nakuplja u tkivu, što može uzrokovati oticanje, bol i infekcije.
  7. Raynaudov fenomen – stanje koje uzrokuje sužavanje krvnih žila u rukama i nogama, čime se smanjuje protok krvi i uzrokuje bol i osjećaj hladnoće.

 

Pregled vaskularnog kirurga također se može provesti kod osoba koje imaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, kao što su visoki krvni tlak, dijabetes ili pretilost.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?