Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Analni apsces

Analni apscesi su upalne formacije koje se javljaju u anusu ili rektumu. Oni su često izazvani bakterijskom infekcijom i mogu dovesti do bolova, crvenila, oticanja i groznice. Apscesi se obično liječe antibioticima i, u nekim slučajevima, operacijom. Važno je dijagnosticirati i liječiti analne apscese što je prije moguće kako bi se spriječio širenje infekcije.
Analni apscesi se obično operiraju kirurškim putem, incizijom i drenažom. Ova procedura uključuje rezanje kože iznad apscesa kako bi se otvorio i ispustio sadržaj, a zatim se umetne drenažna cijev kako bi se spriječilo ponovno zatvaranje i ponovno nakupljanje gnoja. Nakon operacije, važno je slijediti upute liječnika o njezi rane i uzimati propisane antibiotike kako bi se spriječio rizik od infekcije.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju analnog apscesa obično uključuje sljedeće korake:

 1. Preoperativni pregled: Liječnik će obaviti fizički pregled i eventualno tražiti da obavite neke testove kako bi se utvrdilo da li ste spremni za operaciju.
 2. Priprema za anesteziju: Liječnik će vas upoznati s različitim opcijama anestezije i, u dogovoru s Vama, odabrati onu koja je najbolja za Vas.
 3. Čišćenje crijeva: Prije operacije, možda ćete biti upućeni da očistite crijeva kako bi se spriječilo prljavština i infekcija tijekom operacije.
 4. Dozvola za operaciju: Prije operacije, morat ćete potpisati informirani pristanak za operacijski zahvat.
 5. Priprema za odlazak kući: Liječnik će vas upoznati s postoperativnim njegom i propisati vam lijekove koji će vam trebati nakon operacije.
 6. Uključiti nekoga za pomoć: Ako je potrebno, možete zamoliti nekoga da vas odveze kući ili da vam pomogne s postoperativnom njegom.

KAKO POSTUPATI NAKON OPERACIJE?

Nakon operacije analnog apscesa, važno je slijediti upute liječnika o njezi rane i pridržavati se propisanih lijekova. Skrb nakon operacije obično uključuje sljedeće korake:

 1. Kontrola rane: Liječnik će vam propisati određene postupke za njegu rane, kao što su pranje, primjena hladnog obloga i mijenjanje zavoja.
 2. Uzimanje lijekova: Propisat će vam antibiotike koji će pomoći u sprječavanju infekcije i lijekove protiv bolova kako bi se smanjila bol.
 3. Higijena: Biti ćete upućeni da se pridržavate određenih pravila higijene kako bi se spriječila infekcija.
 4. Ograničenja aktivnosti: Možda ćete biti upozoreni da se suzdržite od fizički napornih aktivnosti neko vrijeme nakon operacije kako bi se osiguralo da se rana dobro zacijeli.
 5. Povratak na posao: Liječnik će vas uputiti kada se možete vratiti na posao i svakodnevnim aktivnostima.
 6. Kontrole: Liječnik će Vas pozvati na kontrole kako bi se provjerilo stanje rane i kako bi se osiguralo da se oporavljate bez problema


Važno je da se pridržavate preporuka liječnika i da se prilagodite svakodnevnoj skrbi i kontrolama kako bi se smanjio rizik od recidiva.

POSTOJE LI KONTRAINDIKACIJE ZA OPERACIJU?

Postoje neke kontraindikacije za operaciju analnog apscesa. Neki od razloga za to su:

 • Teška infekcija: Ako je infekcija prejaka ili se širi, operacija možda neće biti moguća dok se stanje ne stabilizira.
 • Povećana opasnost od krvarenja: Ako postoji povećani rizik od krvarenja, kao što je u slučaju smanjenog zgrušavanja krvi, operacija možda nije moguća. U dogovoru s liječnikom, prilagodit će se terapija kako bi se rizik krvarenja smanjio.
 • Drugi zdravstveni problemi: Ako imate teške zdravstvene probleme koji bi mogli otežati oporavak ili čak dovesti do komplikacija, operacija možda nije preporučena. Važno je sve detalje iskomunicirati s Vašim liječnikom.

 

Ove kontraindikacije su generalne i svaki slučaj je pojedinačan, liječnik će razmotriti vaše specifično stanje i odlučiti je li operacija prikladna za Vas ili ne.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?