Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Okultno krvarenje

Dijagnostika okultnog krvarenja odnosi se na postupke koji se koriste za otkrivanje prisutnosti krvarenja u tijelu koje nije vidljivo golim okom. Najčešće se koristi za dijagnosticiranje gastrointestinalnog krvarenja, posebno u donjem dijelu probavnog trakta.

Najpoznatija metoda za dijagnostiku okultnog krvarenja je test guaiac (Guaiac fecal occult blood test, gFOBT). Ovaj test se obično koristi za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma i drugih bolesti probavnog sustava koje mogu uzrokovati krvarenje. Test se temelji na otkrivanju tragova krvi u stolici pomoću kemijske reakcije. Pacijent donosi uzorak svoje stolice, a laboratorijski testovi mogu otkriti prisutnost krvi koja nije vidljiva golim okom.

Osim toga, mogu se koristiti i druge dijagnostičke metode, poput endoskopije ili kolonoskopije. Ove metode omogućuju izravan pregled probavnog trakta kako bi se otkrilo izvor krvarenja i postavila točna dijagnoza.

Važno je napomenuti da dijagnostika okultnog krvarenja ne ukazuje nužno na prisutnost ozbiljne bolesti. Ponekad se krvarenje može pojaviti zbog manjih problema ili poremećaja, poput hemoroida ili upalnih bolesti crijeva. Međutim, otkrivanje okultnog krvarenja može biti važan korak u dijagnosticiranju ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput tumora ili čira na želucu. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok krvarenja i postavila točna dijagnoza.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?