Abdominalna kirurgija i koloproktologija

Rektoskopija

Rektoskopija je medicinski pregled koji se koristi za pregled unutarnjeg dijela rektuma i debelog crijeva. To se obično radi kako bi se otkrili problemi poput polipa, karcinoma ili upale. Pregled se obavlja s pomoću posebnog instrumenata nazvanog rektoskop koji se ubacuje kroz anus i omogućuje liječniku da vidi unutarnje stanje crijeva.

KOME SE PREPORUČUJE REKTOSKOPIJA?

Rektoskopija se preporučuje osobama koje imaju simptome koji ukazuju na moguće probleme s rektumom ili debelim crijevom, kao što su krvarenje iz anusa, promjene u stolici, bolovi ili osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva. Također, preporučuje se osobama koje su prethodno imale polipe ili druge abnormalnosti u crijevima, kao i osobama koje imaju povećani rizik od raka debelog crijeva.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Prije pregleda, pacijent se treba konzultirati sa specijalistom po pitanju eventualnog čišćenja crijeva prije samog pregleda. Tijekom pregleda, pacijent leži na lijevom boku, a liječnik će koristiti rektoskop koji se ubacuje kroz anus i omogućuje pregled unutarnjeg dijela crijeva. Ako se otkriju abnormalnosti, liječnik može uzeti uzorke tkiva kako bi se napravila biopsija.

ŠTO SE SVE MOŽE DIJAGNOSTICIRATI REKTOSKOPIJOM?

Rektoskopija se koristi za dijagnosticiranje različitih problema s rektumom i debelim crijevom, uključujući:

  • Polipi: benigne tumori koji rastu na stijenkama crijeva
  • Upale: kao što je proktitis ili kolitis
    Rak debelog crijeva: koji se može pojaviti u rektumu ili kolonu
  • Divertikuli: izbočine na stijenkama crijeva
  • Hemoroidi: izbočine vene u anusu
  • Fekalna inkontinencija: nevoljno pražnjenje stolice
  • Stenoza: suženje crijevnog lumena
  • Crohnova bolest: kronična upala crijeva
  • Ulcerozni kolitis: kronična upala debelog crijeva

 

Rektoskopija također omogućuje liječniku da uzme uzorke tkiva (biopsiju) kako bi se potvrdila dijagnoza, ili ako se sumnja na rak da se napravi histološki pregled.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?