Ambulanta za bolesti štitnjače

Citološka punkcija čvorova štitnjače

Citološka punkcija štitnjače je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka stanica štitnjače kako bi se dijagnosticirao kancer ili druge bolesti. To se obično radi uz pomoć igle koja se uvodi u štitnjaču i uzima uzorak stanica. Rezultati se onda analiziraju pod mikroskopom kako bi se utvrdila njihova struktura i funkcija. Ova procedura može biti neugodna, ali je obično bezbolna i traje kratko vrijeme.

KADA SE RADI CITOLOŠKA PUNKCIJA?

Citološka punkcija štitnjače se obično radi kada postoji sumnja na karcinom štitnjače ili druge bolesti štitnjače, kao što su nodularna gušavost ili tireotoksikoza. Također, može biti korištena za procjenu učinkovitosti liječenja ili nadzor pacijenata koji su već liječeni za bolesti štitnjače.

KAKO SE RADI CITOLOŠKA PUNKCIJA?

Citološka punkcija štitnjače se obično radi u ambulanti pod lokalnom anestezijom. Pacijent leži na leđima ili sjedi, liječnik radiolog naslanja ultrazvučnu sondu i prikazuje štitnjaču, a citolog nanosi blagi pritisak na štitnjaču i uvodi tanku, sterilnu iglu u štitnjaču. Igla se koristi da uzme nekoliko uzoraka stanica, koji se potom pregledavaju pod mikroskopom.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za citološku punkciju štitnjače obično uključuje sljedeće korake:

  1. Konzultirajte se s liječnikom: Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj medicinskoj povijesti i bilo kojim trenutnim stanjima ili lijekovima koje uzimate.
  2. Odaberite odgovarajuću odjeću: Odaberite odjeću koja omogućava jednostavan pristup štitnjači, kao i laganu i udobnu odjeću za nakon postupka.
  3. Ne uzimajte hranu ili tekućinu: Obično se ne preporučuje jesti ili piti nešto nekoliko sati prije postupka.
  4. Razmislite o uzimanju lijekova: Vaš liječnik može preporučiti da ne uzimate određene lijekove prije postupka, stoga se obratite svom liječniku za daljnje upute.

 

Ukupno, važno je da se u potpunosti posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste se najbolje pripremili za citološku punkciju štitnjače.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?