Ambulanta za bolesti štitnjače

Operacija doštitne žljezde

Paratireoidektomija (operacija doštitne žlijezde) je kirurška procedura za uklanjanje jedne ili više paratiroidnih žlijezda. Ove žlijezde proizvode hormon paratiroidnog hormona, koji regulira ravnotežu kalcija u krvi.

KADA JE INDICIRANO UKLANJANJE DOŠTITNIH ŽLIJEZDA?

Uklanjanje je indicirano prilikom liječenja hiperparatiroidizma, stanja u kojem se paratiroidni hormon proizvodi u prekomjernim količinama. Ovo stanje može uzrokovati povećane razine kalcija u krvi i povećava rizik od bolesti srca, bubrega, kostiju i drugih zdravstvenih problema. Ostali razlozi uključuju tumore paratiroidnih žlijezda, komplikacije nakon radijacije ili neuspjele terapije lijekovima.

KAKO SE PRIPREMITI ZA ZAHVAT?

Priprema za operaciju doštitne žlijezde uključuje nekoliko koraka:

  1. Razgovarajte sa svojim kirurgom: Prije zahvata, važno je razgovarati sa svojim kirurgom o svim aspektima postupka. Obavijestite ih o svom zdravstvenom stanju, uključujući lijekove koje uzimate, alergije i druge zdravstvene probleme.
  2. Prestanite uzimati određene lijekove: Prije postupka, liječnik će Vas uputiti koje lijekove je potrebno prestati uzimati kako bi zahvat i postoperativni oporavak prošli po planu
  3. Obavijestite kirurga o zubnom zdravlju: Ukoliko ste imali bilo kakve oralne infekcije, poput karijesa ili gingivitisa, svakako obavijestite svog kirurga. Oralna infekcija može se proširiti na vrat i dovesti do komplikacija.
  4. Ne jedite ili pijte osam sati prije postupka: Prije zahvata, ne smijete jesti ili piti osam sati kako bi se smanjio rizik od aspiracije tijekom anestezije.

 

Vaš kirurg će vas dodatno informirati o pripremi i davanju specifičnih uputa o prehrani, održavanju higijene i drugim koracima prije postupka.

KAKO TEČE OPERACIJA?

Općenito, postupak uključuje sljedeće korake:

  1. Anestezija: Prije početka postupka, primjenjuje se anestezija kako bi se pacijent osigurao od boli i udobnosti tijekom zahvata.
  2. Pristup paratireoidnim žlijezdama: Kirurg će napraviti mali rez na vratu kako bi pristupio paratireoidnim žlijezdama. Postupak se može izvesti otvorenom kirurgijom ili endoskopskim pristupom.
  3. Uklanjanje žlijezda: Nakon što kirurg pristupi žlijezdama, uklanjaju se jedna ili više žlijezda ovisno o slučaju. Kirurg će težiti ostaviti dovoljan broj funkcionalnih žlijezda kako bi se održala ravnoteža kalcija u tijelu.
  4. Provjera funkcionalnosti preostalih žlijezda: Nakon uklanjanja žlijezda, kirurg će provjeriti funkcionalnost preostalih žlijezda kako bi se osiguralo da proizvode dovoljno paratiroidnog hormona i održavaju ravnotežu kalcija u tijelu.
  5. Zatvaranje reza: Nakon zahvata, kirurg će zatvoriti rez i staviti zavoj na vrat.

 

U slučajevima u kojima se uklanjaju sve paratireoidne žlijezde, kirurg će presaditi jednu od njih u drugi dio vrata kako bi se osigurala proizvodnja paratiroidnog hormona. Obično se pacijenti mogu vratiti svojim normalnim aktivnostima u roku od nekoliko tjedana nakon zahvata.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?