Ambulanta za bolesti štitnjače

Operacije štitnjače

Tireoidektomija je kirurška operacija za uklanjanje ili dijelom štitnjače. Može biti potrebna za liječenje bolesti štitnjače, kao što su nodularna struma, hipertireoza i rak štitnjače. Preporučuje se da pacijenti podvrgnu temeljit pregled prije operacije i da se posavjetuju sa svojim liječnikom o svim mogućnostima liječenja.

KADA JE INDICIRANA OPERACIJA?

Tireoidektomija je indicirana u sljedećim slučajevima:

 • Bolesti štitnjače, kao što su nodularna struma, hipertireoza, rak štitnjače
 • Komplikacije bolesti štitnjače koje zahtijevaju uklanjanje dijela ili cijele štitnjače
 • Uklanjanje štitnjače kao profilaktička mjera u nekim slučajevima kada postoji nasljedna predispozicija za rak štitnjače
 • Liječenje prekomjernog stvaranja hormona štitnjače uzrokovanog funkcionalnim adenomima štitnjače

 

Napomena: Indikacije za tireoidektomiju moraju biti određene od strane ljekara nakon temeljitog pregleda i procjene stanja pacijenta.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za tireoidektomiju uključuje sljedeće korake:

 1. Konzultacija s kirurgom: Razgovarajte sa svojim kirurgom o svim detaljima operacije, uključujući rizike, potencijalne komplikacije i postoperativne mjere.
 2. Medicinska evaluacija: Proći ćete temeljit pregled kako bi se utvrdilo vaše stanje prije operacije, uključujući krvne pretrage i druge dijagnostičke testove.
 3. Prestanak uzimanja određenih lijekova: Prema liječničkoj sugestiji, može Vam biti rečeno da prestanete uzimati neke lijekove, poput antikoagulanata, nekoliko dana prije operacije.
 4. Prestati jesti i piti: Nemojte jesti ni piti ništa nakon ponoći prije operacije.

 

Napomena: Upute o pripremi za tireoidektomiju mogu se razlikovati ovisno o pacijentu ,stoga se obratite svom liječnikuza detaljne upute.

KAKO IZGLEDA POSTOPERATIVNA SKRB?

Postoperativna skrb nakon tireoidektomije uključuje sljedeće korake:

 1. Boravak u poliklinici: Morat ćete ostati u poliklinici dok liječnik ne procijeni da je vrijeme za otpust, a prema Vašem fizičkom stanju.
 2. Liječenje boli: Moguće je da ćete osjetiti bol u području štitnjače, stoga ćete dobiti analgetike za kontrolu boli.
 3. Briga o rani: Vaš kirurg će vas uputiti kako brinuti o svom šavu i kako ga održavati čistim i suhim.
 4. Restrikcije aktivnosti: Može vam biti rečeno da se suzdržite od fizičke aktivnosti, posebno intenzivnog vježbanja, nekoliko tjedana nakon operacije.
 5. Terapija hormonima štitnjače: Ako je uklonjena cijela štitnjača, morat ćete uzimati hormone štitnjače zauvijek.
 6. Kontrolni pregledi: Morat ćete ići na redovite posjete kod svog liječnika kako bi se pratilo vaše stanje i osiguralo da se dobro oporavljate.

 

Napomena: Postoperativna skrb i preporuke za pacijente mogu se razlikovati ovisno o pacijentu, stoga se obratite svom liječniku za detaljne upute.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?