Ambulanta za bolesti štitnjače

Tim za štitnjaču

Ambulanta za štitnjaču funkcionira tako da pacijenti dolaze na preglede i testiranje funkcije štitne žlijezde. Liječnici obično obavljaju pregled, uključujući palpaciju štitne žlijezde, te propisuju laboratorijske pretrage krvi za procjenu razine hormona štitnjače. Ako se otkriju abnormalnosti, liječnik može propisati liječenje lijekovima ili, u težim slučajevima, operaciju. Cilj liječenja je održavati normalnu funkciju štitne žlijezde.

TKO ČINI AMBULANTU ZA ŠTITNJAČU?

Ambulanta za štitnjaču obično čine endokrinolozi, specijalisti nuklearne medicine te specijalisti kirurgije glave i vrata. Na ambulanti za štitnjaču se obično obavljaju sljedeće dijagnostičke procedure:

  1. Pregled štitne žlijezde – Liječnik će pregledati štitnjaču kroz palpaciju, kako bi utvrdio postoje li bilo kakve abnormalnosti u veličini ili konzistenciji.
  2. Laboratorijske pretrage krvi – Ova pretraga će uključivati određivanje razine hormona štitnjače i hormona koji kontroliraju štitnjaču.
  3. Ultrazvučni pregled štitne žlijezde – Korištenjem ultrazvučnog uređaja, specijalist vizualno prikazuje strukturu i izgled štitnjače.
  4. Biopsija štitne žlijezde – Ako se sumnja na zloćudne ili uporne abnormalnosti, liječnik može propisati biopsiju štitne žlijezde za daljnju analizu.
  5. Drugi pregledi, kao što su scintigrafija štitne žlijezde i funkcionalni testovi štitnjače, također se mogu provesti u ovisnosti od kliničke situacije pacijenta.

 

Sve dijagnostičke procedure su usmjerene na utvrđivanje funkcije štitne žlijezde i identificiranje bilo kakvih abnormalnosti u štitnoj žlijezdi.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?