Anesteziologija i ambulanta za liječenje boli

Akupunktura

Akupunktura u medicini se koristi kao oblik terapije. To uključuje ubacivanje igala u određene točke na tijelu kako bi se utjecalo na funkciju organa i promijenilo stanje pacijenta. Smatra se da akupunktura može pomoći s bolnim stanjima, uključujući bolove u leđima, glavobolju, i bolove zglobova.

KAKO SE PROVODI AKUPUNKTURA?

Akupunktura se provodi uz pomoć tankih igala koje se umetnu u kožu na određene točke na tijelu, poznate kao akupunkturne točke. Igle se umetnu na dubinu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, ovisno o stanju pacijenta i cilju terapije. Proces može uključivati i trzanje ili okretanje igala radi jačanja njihovog učinka. U nekim slučajevima, umjesto igala koriste se i druge metode kao što su laseri, električna stimulacija ili korištenje biljnih preparata. Trajanje sesije akupunkture može varirati, a broj potrebnih sesija također može varirati ovisno o stanju pacijenta.

NAKON KOLIKO TERAPIJA AKUPUNKTURA POMAŽE?

Koliko sesija akupunkture je potrebno za postizanje rezultata može varirati ovisno o stanju pacijenta, cilju terapije i drugim čimbenicima. U nekim slučajevima, pacijent može osjetiti olakšanje već nakon prve sesije, dok u drugim slučajevima može biti potrebno više sesija da bi se postigli željeni rezultati. Prosječno, nekoliko sesija akupunkture je potrebno da bi se postiglo trajno olakšanje, a broj potrebnih sesija može varirati od jedne do deset ili više, ovisno o slučaju. Preporučuje se da pacijent raspravlja o očekivanom broju sesija s liječnikom prije početka terapije.

ZA KOJA STANJA SE RADI AKUPUNKTURA?

Akupunktura se može preporučiti za širok raspon stanja i dijagnoza, uključujući:

  1. Bolove u leđima i zglobovima
  2. Glavobolje i migrene
  3. Stres i anksioznost
  4. Depresija
  5. Nesanica
  6. Zastoj želučane funkcije
  7. Boli i grčevi menstrualnog ciklusa
  8. Poremećaji disanja i astma
  9. Poremećaji kože poput ekcema ili akni
  10. Poremećaji ravnoteže i gubitak ravnoteže

 

Međutim, treba napomenuti da je učinkovitost akupunkture kod ovih stanja još uvijek predmetom istraživanja i ne postoji jedinstveno mišljenje u medicinskoj zajednici. Preporučuje se da pacijenti konzultiraju svog liječnika prije nego počnu s akupunkturnom terapijom kako bi se osiguralo da je to sigurno i prikladno za njihovo stanje.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?