Dječja kirurgija

Artroskopija kod djece

Artroskopija je kirurški postupak koji se koristi za dijagnosticiranje i liječenje problema u zglobovima. Uključuje umetanje tankog, fleksibilnog instrumenta koji se naziva artroskop kroz male rezove na koži. Artroskop je opremljen kamerom i svjetlosnim sustavom koji omogućuje liječnicima da vizualno pregledaju unutarnje strukture zgloba.

U KOJE SVRHE SE KORISTI?

Artroskopija se može izvesti i kod djece kako bi se dijagnosticirali i liječili problemi u njihovim zglobovima. To može uključivati različite zglobove poput koljena, ramena, lakta ili gležnja. Postupak omogućuje liječnicima da detaljno pregledaju unutarnje strukture zgloba kako bi identificirali oštećenja hrskavice, ligamenata ili drugih problema.

Uz dijagnostičke svrhe, artroskopija se također može koristiti za liječenje određenih stanja kod djece. Na primjer, ako se tijekom postupka otkrije oštećenje hrskavice, liječnik može izvesti popravak ili rekonstrukciju hrskavice. Također se mogu ukloniti fragmenti hrskavice ili oštećenih struktura koje mogu uzrokovati bol ili ograničenu pokretljivost zgloba.

KADA JE INDICIRANA?

Artroskopija kod djece može biti indicirana u sljedećim situacijama:


Dijagnostika: Kada postoji neobjašnjiva ili ponavljajuća bol u zglobu djeteta, a ostali dijagnostički postupci poput rendgenskog snimanja ili magnetske rezonance nisu pružili jasne rezultate, artroskopija se može koristiti za izravnu vizualizaciju i dijagnosticiranje unutarnjih problema u zglobu.

Oštećenje hrskavice: Ako se sumnja na oštećenje hrskavice u zglobu djeteta ili je dokazano nekom radiološkom metodom, artroskopija se može koristiti za procjenu stanja hrskavice i odlučivanje o daljnjem liječenju. To može uključivati popravak ili rekonstrukciju hrskavice, uklanjanje fragmenta hrskavice ili druge postupke usmjerene na očuvanje zgloba.

Oštećenje ligamenata ili tetiva: Ako postoji ozljeda ligamenata ili tetiva u zglobu djeteta, artroskopija se može koristiti za vizualizaciju oštećenja i odlučivanje o potrebi kirurškog liječenja. Kirurg može izvesti popravak ligamenta ili tetive, uklanjanje oštećenih dijelova ili druge postupke kako bi se poboljšala stabilnost i funkcija zgloba.

Sinovitis ili upala zglobne ovojnice: Ako dijete ima upalu zglobne ovojnice (sinovitis) koja ne reagira na konzervativno liječenje, artroskopija se može koristiti za izravno ispitivanje ovojnice i, ako je potrebno, uklanjanje upaljenog tkiva.

KAKO SE PRIPREMITI?

Konzultacija s liječnikom: Prvi korak je zakazivanje konzultacije s dječjim kirurgom koji će izvesti artroskopiju. Na konzultaciji će se razgovarati o simptomima djeteta, pregledati medicinska povijest i obaviti detaljan fizički pregled. Liječnik će objasniti postupak artroskopije, razgovarati o očekivanim rezultatima i potencijalnim rizicima te odgovoriti na pitanja roditelja ili skrbnika djeteta.

Preoperativna evaluacija: Prije operacije, djetetu će biti potrebna preoperativna evaluacija koja može uključivati laboratorijske pretrage, rendgensko snimanje, magnetsku rezonancu ili druge dijagnostičke postupke. Prilikom prvog pregleda, liječnik će roditelje uputiti u sve detalje.

Anesteziologija: Artroskopija se obično izvodi pod općom anestezijom kod djece. Anesteziolog će procijeniti prikladnost djeteta za anesteziju i pružiti detaljne upute o tome kako pripremiti dijete za postupak.

Priprema djeteta: Roditelji trebaju pratiti upute da dijete bude na tašte i pridržavati se točnog rasporeda. Također, važno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje dijete trenutno uzima, uključujući vitaminske dodatke ili biljne proizvode, kako bi se izbjegle interakcije s anestetikom.

Logistika: Treba organizirati prijevoz djeteta do bolnice na dan operacije. Također se preporučuje donijeti udobnu odjeću, osobne stvari i sve potrebne dokumente i medicinske zapise djeteta.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?