Dječja kirurgija

Fimoza kod djece

Fimoza je stanje kod kojeg se otvor na vrhu penisa (prepucij), ne može povući unatrag kako bi se otkrio glavić penisa. Kod dječaka, fimoza je relativno često stanje i često se javlja pri rođenju. Kod novorođenčadi i dojenčadi fimoza je uobičajena i obično se rješava samo od sebe tijekom prvih nekoliko godina života.

Međutim, u rijetkim slučajevima, fimoza može uzrokovati probleme kao što su poteškoće s mokrenjem, infekcije ili upale. U tim situacijama može biti potrebno liječenje. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti postupno razvlačenje prepucija pomoću nježne masaže ili primjenu kortikosteroidnih krema kako bi se omogućio normalan protok urina i izbjegle infekcije.

Ako fimoza i dalje uzrokuje ozbiljne probleme ili se ne popravlja s vremenom, liječnik može preporučiti operaciju, cirkumciziju. Cirkumcizija se obično izvodi pod općom anestezijom i obično je siguran postupak s relativno malim rizicima.

KAKO SE IZVODI OPERACIJA?

Cirkumcizija je kirurški postupak uklanjanja prednjeg dijela kože penisa (prepucija). Provodi se na sljedeći način:

  1. Pacijent leži na leđima, a kirurg očisti područje penisa s antiseptikom.
  2. Kirurg pažljivo odvaja prepucij od glave penisa i uklanja ga.
  3. Nakon uklanjanja prepucija, kirurg šiva ranu kako bi se osiguralo da bude zatvorena i da se spriječi infekcija.
  4. Nakon završetka operacije, pacijent će biti postoperativno zbrinut, na način da će dobiti analgetike za ublažavanje bolova i dobiti preporuke za privremene promjene u navikama, poput izbjegavanja aktivnosti koje bi mogle uzrokovati iritaciju ili infekciju rane.

KAKO SE PRIPREMITI?

  1.  Razgovor s liječnikom: Pacijent treba razgovarati s liječnikom o svim detaljima postupka, uključujući prednosti, rizike i moguće komplikacije.
  2. Pregled: Nakon razgovora, liječnik treba temeljito pregledati pacijenta kako bi utvrdio da nema stanja koje bi utjecalo na postupak.
  3. Održavanje higijene: Iako je uvijek preporučena kvalitetna higijena, dobra higijena penisa prije postupka smanjuje rizik od infekcije.
  4. Obavijest o uzimanju lijekova: Važno je da roditelji liječnika informiraji o uzimanju svih lijekova i dodataka prehrani koje dijete evenutalno uzima.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?