Dječja kirurgija

Hidrocela kod djece

Hidrocela je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja u kojem se tekućina nakuplja unutar skrotuma. Skrotum je obično mekan i ispunjen tekućinom kako bi zaštitio testise, ali ponekad se višak tekućine može nakupiti, stvarajući hidrocelu.

Hidrocela se najčešće otkriva tijekom pregleda tijekom prve godine života. U većini slučajeva, hidrocela je benigna i ne predstavlja ozbiljan problem. Obično nije bolna i često će se sama povući bez liječenja tijekom prvih 12 do 18 mjeseci života djeteta.

Ipak, ponekad se hidrocela može pojaviti i kod starije djece. Ako se hidrocela ne povuče sama, može se razmotriti kirurški zahvat kako bi se uklonila višak tekućine i spriječilo moguće komplikacije 

KADA JE INDICIRANA OPERACIJA?

Hidrocela kod djece obično nije hitno stanje i često se primjećuje tijekom rutinskog pregleda ili ako roditelji primijete oticanje u području skrotuma kod djeteta. Liječnici obično preporučuju praćenje hidrocele, posebno ako dijete nema simptoma, nema znakova komplikacija i ako se veličina hidrocele ne povećava.

Međutim, postoje određene situacije u kojima se hidrocele mogu liječiti operacijom:

Velika hidrocela: Ako je hidrocela izrazito velika i izaziva nelagodu, nelagodu ili poteškoće u hodanju ili mokrenju, može se razmotriti kirurško liječenje.

Trajna hidrocela: Ako hidrocela ne nestaje sama tijekom razdoblja promatranja, liječnik može preporučiti operaciju kako bi se izbjegao potencijalni rizik od komplikacija ili trajnih problema.

Povezana hernija: Ako hidrocela dolazi uz herniju (ingvinalna hernija), kirurški zahvat može se preporučiti kako bi se ispravila hernija i uklonila hidrocela.

KAKO SE PROVODI OPERACIJA?

Operacija hidrocele, obavlja se kako bi se uklonila višak tekućine iz skrotuma. Indikaciju za provođenje operacije postavlja specijalist dječje kirurgije. Ukoliko je indikacija postavljena, za operaciju su potrebni sljedeći koraci:


Priprema: Prije operacije, dijete će biti pregledano od strane kirurga i anesteziologa, te će se dijete i roditelje informirati o svim detaljima postupka.

Anestezija: Prije operacije primijenit će se anestezija kako bi dijete bilo bezbolno i spavalo tijekom postupka. Anesteziolog će prije operacije uputiti kako se pripremiti za anesteziju.

Pristup: Kirurg će napraviti mali rez u skrotumu kako bi pristupio hidroceli.

Uklanjanje viška tekućine: Nakon što se pristupi hidroceli, kirurg će pažljivo isprazniti nakupljenu tekućinu. Ako postoji pridružena hernija (izbočenje trbušnih organa kroz slabu stjenku), također će se popraviti tijekom operacije.

Zatvaranje incizije: Nakon što se višak tekućine ukloni, kirurg će pažljivo zatvoriti inciziju.

Postoperativna skrb: Nakon operacije, dijete će neko vrijeme provesti pod nadzorom liječnika. Redoviti postoperativni pregledi bit će zakazani kako bi se osiguralo da se dijete pravilno oporavlja. Liječnici će uputiti roditelje kako se brinuti o djetetu nakon operacije.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?