Dječja kirurgija

Liječenje nespuštenih testisa

Liječenje nespuštenih testisa, odnosno kriptorhizma, obično ovisi o dobi pacijenta i ozbiljnosti stanja. Kriptorhizam se odnosi na stanje u kojem jedan ili oba testisa nisu spuštena iz trbušne šupljine u mošnju do rođenja ili do prve godine života. Ovo stanje treba liječiti jer može dovesti do problema s plodnošću i povećanog rizika od razvoja raka testisa kasnije u životu.

KAKO SE PRISTUPA LIJEČENJU KRIPTORHIZMA?

Praćenje razvoja: U nekim slučajevima, testisi se mogu sami spustiti u mošnje tijekom prvih šest mjeseci života. Stoga, liječnik može preporučiti redovito praćenje kako bi vidio hoće li se problem riješiti spontano.

Hormonalna terapija: Kod djece starije od šest mjeseci do godine dana, liječnik može preporučiti hormonsku terapiju koja može stimulirati spuštanje testisa u mošnje. Hormonska terapija obično traje nekoliko tjedana.

Kirurška intervencija: Ako testisi ne spuste sami ili ne reagiraju na hormonalnu terapiju, liječnik može preporučiti kiruršku intervenciju, koja se obično izvodi prije prvog rođendana. Postupak poznat kao orhidopeksija koristi se za spuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Ako je potrebno, oba testisa mogu se spustiti tijekom istog postupka.

KAKO SE PROVODI ORHIDOPEKSIJA?

Zahvat se obično izvodi pod općom anestezijom, a elementi provođenja su:


Priprema pacijenta: Prije operacije, pacijent će biti podvrgnut osnovnim medicinskim pregledima i procjeni kako bi se osiguralo da je u dobrom zdravstvenom stanju za operaciju.

Anestezija: Pacijentu će biti dana anestezija kako bi se osiguralo da zahvat prođe u potpunosti bezbolno.

Pristup testisu: Kirurg će napraviti rez na skrotumu kako bi dobio pristup testisu.

Pronalaženje testisa: Kirurg će pažljivo tražiti testis unutar trbušne šupljine ili ingvinalnog kanala. Ako je testis pronađen u trbušnoj šupljini, kirurg će ga pažljivo premjestiti prema mošnji.

Fiksacija testisa: Nakon što je testis spušten u mošnju, kirurg će ga fiksirati kako bi osigurao da ostane tamo. Obično se koristi šav koji pomaže da testis ostane u mošnji.

Zatvaranje reza: Nakon što je testis fiksiran, kirurg će pažljivo zatvoriti rez na skrotumu šavovima.

Naknadna njega: Nakon zahvata, pacijent će se oporavljati u klinici dok se ne probudi iz anestezije. Liječnici će pružiti odgovarajuće upute za njegu i oporavak kod kuće, uključujući brigu o rezu i ograničavanje fizičke aktivnosti kako bi se olakšao proces ozdravljenja.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?