Dječja kirurgija

Preponska i pupčana kila kod djece

Preponska i pupčana kila su uobičajene vrsta kile koje se javljaju kada unutrašnji organi (najčešće crijeva) prolaze kroz slabiji dio mišića u preponama ili u pupku, što dovodi do ispupčenja.

Simptomi kile uključuju bol i neugodnost, oticanje ili ispupčenje, posebno nakon naprezanja ili podizanja teških predmeta. Ponekad se može pojaviti mučnina ili povraćanje.

KAKO SE LIJEČI KILA?

Liječenje kile obično uključuje kirurški zahvat za popravak oštećenog mišića i vraćanje unutarnjih organa na svoje mjesto. Nakon operacije, djeca se obično oporavljaju u roku od nekoliko tjedana i mogu se vratiti normalnim aktivnostima. Međutim, u nekim slučajevima kila se može vratiti, a pacijenti se trebaju posavjetovati s liječnikom ako primijete bilo kakve simptome nakon operacije.

Operacija je obično indicirana ako postoji simptomatska kila koja uzrokuje bol, neugodu ili druge probleme. Ako se kila ne liječi, može se povećavati i pogoršavati te uzrokovati ozbiljnije komplikacije. Osim toga, operacija se može preporučiti ako je kila ugrožavajuća, što znači da se organi zaglave u kili i uzrokuju blokadu crijeva ili krvne žile u preponama.

Postoji nekoliko vrsta kirurških zahvata za popravak preponske kile, uključujući otvoreni pristup, laparoskopsku operaciju i robotsku kirurgiju. Odabir metode ovisi o različitim čimbenicima, poput veličine i vrste kile, dobi i općem zdravstvenom stanju pacijenta, te se individualno prilagođava svakom pacijentu.

KAKO SE PROVODI OPERACIJA?

Postoji nekoliko različitih kirurških postupaka za popravak preponske kile, ali u osnovi, svi kirurški zahvati uklanjaju hernijsku vrećicu i provode preventivne mehanizme kako bi se spriječilo ponavljanje kile.

Svi kirurški postupci za popravak preponske kile su obično uspješni i sigurni, a pacijenti se obično mogu vratiti normalnim aktivnostima nakon oporavka. Važno je razgovarati sa svojim kirurgom o najboljoj opciji za vas i što možete očekivati tijekom i nakon zahvata.

KAKO TEČE POSTOPERATIVNI OPORAVAK?

Općenito, nakon operacije preponske kile, pacijent se oporavlja u klinici, kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da se oporavlja dobro.


Evo nekoliko savjeta za oporavak nakon operacije preponske kile:

  1. Nakon operacije, važno je uzeti vremena za odmor, gdje će se reducirati fizička aktivnost.
  2. Kirurg će propisati lijekove za ublažavanje boli i smanjenje upale nakon operacije. Važno ih je uzima točno prema uputama kako bi oporavak bio što brži i kvalitetniji.
  3. Važno je da jesti zdravu prehranu koja će pomoći u oporavku. To uključuje hranu bogatu proteinima, voće i povrće te izbjegavanje masne hrane koja može usporiti proces ozdravljenja.
  4. Obavijestite kirurga o svim simptomima: Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, krvarenja, groznice, jakih bolova ili drugih simptoma nakon operacije na djetetu, odmah obavijestite kirurga.
  5. Važno je slijediti sve upute koje je dao kirurg kako bi se osiguralo najkvalitetnije moguće ozdravljenje i smanjio rizik od ponovne pojave kile.

 

Oporavak nakon operacije kile može trajati nekoliko tjedana, a u nekim slučajevima i nekoliko mjeseci. Važno je biti strpljiv i slijediti sve upute koje je dao kirurg kako bi se osigurao uspješan oporavak.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?