Dječja kirurgija

Varikocela kod djece

Varikocela je medicinski termin koji se koristi za opisivanje proširenja vena u skrotumu.To je stanje koje obično utječe na adolescente i muškarce u dobi od 15 do 25 godina, ali može se rijetko javiti i kod dječaka. Kod djece, varikocela je obično rijetka i često se javlja u adolescenciji. To je posljedica proširenja vena koje se nalaze u skrotumu, što može rezultirati osjećajem nelagode, boli ili osjećaja težine u testisima. Glavni razlog za nastanak varikocela je slabost ili nepravilnost u ventilima unutar vena, što dovodi do nepravilnog protoka krvi. Kao rezultat toga, krv se nakuplja u venama, što dovodi do proširenja i izbočenja.

U većini slučajeva, varikocela kod djece obično nije ozbiljna i može proći sama od sebe ili uz minimalno liječenje. Međutim, kod nekih dječaka može izazvati bol, nelagodu ili utjecati na proizvodnju spermija kasnije u životu. U tim situacijama može biti potrebna medicinska intervencija.

KADA JE INDICIRANA OPERACIJA?

Operacija za varikocelu kod djece obično se razmatra u sljedećim situacijama:


Bol i nelagoda: Ako dijete ima značajnu bol ili nelagodu u skrotumu zbog varikocela, a konzervativne metode liječenja poput nošenja potpornog rublja ili primjene leda ne pomažu, može se razmotriti operacija.

Problemi s plodnošću: Iako se varikocela obično javlja u adolescentskoj dobi, njezino prisustvo može utjecati na plodnost kasnije u životu. Ako postoji zabrinutost zbog potencijalnih problema s plodnošću, operacija se može preporučiti kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u području testisa i smanjila mogućnost negativnog utjecaja na spermije.

Izraženi kozmetički problemi: U nekim slučajevima, varikocela može uzrokovati značajno proširenje vena u skrotumu, što može biti estetski problem za dijete. Ako su kozmetički razlozi važni, operacija može biti opcija.

Progresija stanja: Ako se varikocela kod djeteta brzo pogoršava ili uzrokuje komplikacije poput krvarenja, tada je operacija često potrebna.

Operacija za varikocelu kod djece naziva se “varikokelotomija” i obično se izvodi uklanjanjem ili vezivanjem proširenih vena kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u skrotumu. Važno je konzultirati se s kvalificiranim pedijatrijskim kirurgom ili urologom kako bi se procijenilo stanje djeteta i donijela informirana odluka o najboljem tretmanu.

KAKO SE IZVODI OPERACIJA?

Operacija za liječenje varikocela kod djece obično se izvodi pod općom anestezijom kako bi se osigurala udobnost i sigurnost djeteta tijekom postupka. Postoje dvije uobičajene metode za izvođenje operacije varikokelotomije:


Klasična varikokelotomija (otvorena operacija):
Kirurg pristupa skrotumu putem manjeg rezova, obično na lijevoj strani, gdje se obično javlja varikocela. Zatim se identificiraju proširene vene (varikokele) i pažljivo vežu ili uklanjaju. Nakon što se završi postupak, rez se šiva.

Laparoskopska varikokelotomija (minimalno invazivna operacija):
U ovom postupku, kirurg pristupa varikoceli putem nekoliko manjih rezova umjesto jednog većeg reza. Laparoskop, tanki cjevčica s kamerom na kraju, umetne se kroz jedan od rezova kako bi kirurg mogao pregledati unutarnje strukture i provesti operaciju s preciznošću. Nakon što su vene identificirane, kirurg ih veže ili uklanja koristeći male instrumente. Laparoskopska tehnika obično rezultira manjim ožiljcima i bržim oporavkom u usporedbi s otvorenom operacijom.

Nakon operacije, dijete će provesti neko vrijeme u oporavku, a liječnik će pružiti upute i preporuke kako se brinuti o postoperativnoj rani i smanjiti nelagodu tijekom oporavka. Važno je slijediti upute liječnika kako bi se osigurao brz i uspješan oporavak nakon operacije.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?