Vođenje trudnoće

Usluge > Ginekologija

Vođenje trudnoće

Vođenje trudnoće odnosi se na skup medicinskih praksi, savjetovanja i praćenja koje se provodi tijekom trudnoće s ciljem osiguranja zdravlja i dobrobiti trudnice i njenog nerođenog djeteta. Cilj vođenja trudnoće je identificirati i upravljati bilo kojim zdravstvenim problemima koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće, te pružiti podršku i savjete kako bi se osigurala zdrava trudnoća i porođaj.

Kroz vođenje trudnoće, trudnicu će ginekolog i primalja educirati o sljedećim aspektima:

Redoviti prenatalni pregledi: Trudnica redovito posjećuje liječnika ili primalju za praćenje zdravlja svojeg i djetetovog. Pregledi uključuju mjerenje krvnog tlaka, provjeru težine, mjerenje rasta trbuha, slušanje srčanog ritma fetusa, i laboratorijske testove.

Screening i dijagnostički testovi: Različiti testovi, uključujući ultrazvuk, krvne testove i urinske testove, koriste se za provjeru zdravlja fetusa i otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti ili problema. Testovi kao što su NIPT (neinvazivni prenatalni testiranje), amniocenteza ili CVS (korionska vilusna biopsija) mogu se preporučiti za otkrivanje genetskih abnormalnosti.

Savjetovanje i edukacija: Pružanje informacija i savjeta o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, odustajanju od štetnih navika poput pušenja ili konzumiranja alkohola, i drugim aspektima zdravlja tijekom trudnoće.

Upravljanje zdravstvenim stanjima: Praćenje i liječenje bilo kakvih postojećih ili novonastalih zdravstvenih problema, poput šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka, infekcija ili preeklampsije.

Psihološka podrška: Pružanje podrške i upravljanje emocionalnim promjenama koje mogu pratiti trudnoću, uključujući anksioznost ili prenatalnu depresiju.

Priprema za porod: Savjetovanje o planu porođaja, tehnikama za porođaj i pripremi za roditeljstvo.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?