Opća kirurgija

Urasli nokti

Urasli nokti su stanje kada se nokat urasta u okolno tkivo. To se najčešće događa na nožnim prstima, posebno na velikom nožnom prstu, ali se također može dogoditi na rukama.

Urasli nokti obično uzrokuju bol, oticanje, crvenilo i infekciju. Mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući genetiku, nošenje neudobne obuće, pogrešno rezanje noktiju, ozljede ili bolesti kao što su šećerna bolest ili psorijaza.

Ako se ne liječe, urasli nokti mogu dovesti do ozbiljnijih problema kao što su infekcija, apsces ili gubitak nokta. Liječenje uključuje primjenu toplih obloga, antibiotika, uklanjanje uraslog dijela nokta i u nekim slučajevima kirurški zahvat. Kako bi se spriječilo urastanje noktiju, preporučuje se da se nokti režu ravno, ne prekratko i da se izbjegava nošenje preuske ili neudobne obuće.

KAKO SE KIRURŠKI TRETIRAJU?

Kirurško liječenje uraslih noktiju naziva se onikotomija i sastoji se od uklanjanja dijela ili cijelog nokta kako bi se riješio problem urastanja. Onikotomija se obično koristi za tretiranje teških slučajeva uraslih noktiju koji se ne mogu riješiti drugim metodama liječenja. Ova procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom.

Postupak uključuje uklanjanje dijela ili cijelog nokta, ovisno o težini urastanja i veličini pogođenog područja. Nakon uklanjanja nokta, kirurg će očistiti područje i primijeniti antibiotik lokalno kako bi spriječio infekciju.

Nakon operacije, pacijent će dobiti upute za njegu rane, koje će obično uključivati ​​redovito mijenjanje zavoja, primjenu antibiotika i izbjegavanje nošenja uskih ili neudobnih cipela. Obično se oporavak nakon onikotomije traje oko 4-6 tjedana, nakon čega će novi nokat početi rasti.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?