Otorinolaringologija

Miringotomija i postavljanje cjevčica

Miringotomija je kirurška intervencija koja se obavlja u cilju smanjenja pritiska u bubnjiću uha i smanjenju simptoma kao što su tinitus i zujanje u uhu. To se postiže rezanjem ili izbacivanjem dijela bubnjića uha, što omogućava priticanje zraka i tekućine u bubnjiću. Miringotomija se često koristi za liječenje akutnog vjetrovanja srednjeg uha ili za liječenje kroničnog vjetrovanja uha, kao što su srednjoušna otitis media ili otitis media sa zastojem. Ova procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom i obično je brza i jednostavna.

KAKO SE RADI?

Miringotomija se obično izvodi pod lokalnom anestezijom ili uz minimalno sedacije. Tijekom procedure, kirurg će učiniti mali rez u bubnjiću uha kako bi se smanjio pritisak. Ovo može uključivati potpuno uklanjanje dijela bubnjića ili samo stvaranje malog otvora kroz koji će se tekućina i zrak izlaziti iz bubnjića.

Nakon što se pritisak smanji, kirurg će obično staviti malu cjevčicu u uho kako bi se održalo otvoreno i omogućilo normalno cirkuliranje zraka i tekućine.

Trajanje procedure obično je kratko, obično ne više od 15-30 minuta. Nakon završetka miringotomije, pacijent se obično može vratiti kući istog dana i trebao bi osjetiti olakšanje od simptoma u roku od nekoliko sati. Međutim, potreban je oprez i praćenje kako bi se osiguralo da se dobro oporavlja i da nema neželjenih nuspojava.

KADA SE RADI?

Miringotomija se često koristi kao dio terapije za sljedeće dijagnoze:

  1. Akutne upale srednjeg uha: kada se nakuplja tekućina u srednjem uhu, što može uzrokovati bol, oticanje i gubitak sluha.
  2. Kronične upale uha: kada se nakupljanje tekućine u srednjem uhu ne može ukloniti prirodno, što može dovesti do trajnog gubitka sluha i/ili zujanja u uhu.
  3. Tinitus: trajno zujanje u uhu koje može biti posljedica kronične upale u srednjem uhu.
  4. Barotrauma: povrede ušiju povezane s brzim promjenama u atmosferskom tlaku, kao što se javljaju tijekom letenja ili ronjenja.

 

Napomena: miringotomija bi se trebala razmotriti kao opcija nakon temeljitog medicinskog pregleda i procjene stanja pacijenta. Potrebno je razgovarati sa stručnjakom otorinolaringologom kako bi se utvrdilo je li miringotomija prikladna za vaš slučaj.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za miringotomiju uključuje sljedeće korake:

  1. Razgovarajte sa stručnjakom: razgovarajte s liječnikom o svom stanju i očekivanjima od procedure, kako biste bili sigurni da je miringotomija prikladna za vas.
  2. Dopustite lokalnu anesteziju: ako odaberete lokalnu anesteziju, obično ćete biti upućeni da se opustite dok se lijek primjenjuje na područje uha.
  3. Ponesite dokumentaciju: ponesite sve relevantne medicinske dokumente, uključujući prethodne medicinske povijesti i medicinske nalaze, kako bi kirurg imao potpuni uvid u vaše zdravstveno stanje.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?