Otorinolaringologija

Operacija polipa na glasnicama

Operacija polipa na glasnicama je hirurška intervencija u kojoj se uklanjaju polipi (rastezljive, tumoralne formacije) s glasnica. Cilj je vratiti funkciju glasnica i poboljšati kvalitetu govora pacijenta. Nakon operacije, pacijent obično zahtijeva dug period oporavka, uključujući njegu glasnica i redovitu terapiju govora. Uklanjanje polipa može smanjiti ili u potpunosti eliminirati simptome, poput promuklosti, grčenja ili gubitka glasa.

KAKO SE IZVODI ZAHVAT?

Operacija polipa na glasnicama se obično radi endoskopskom metodom, što znači da se koristi endoskop (tanak, optički instrument s malom kamerom na vrhu) za obavljanje intervencije. Tijekom operacije, endoskop se umetne u usta pacijenta i prolazi kroz grkljan do glasnica, gdje se vidi polip. Zatim se polip izreže ili odreže pomoću posebnih instrumenata koji se koriste u kombinaciji s endoskopom.

Ponekad se koristi i laser ili elektrokoagulacija da se izrežu polipi. Nakon operacije, pacijent može osjetiti nelagodu ili bol u grlu, ali ti simptomi obično nestanu u roku od nekoliko dana. Važno je da pacijent slijedi upute svog ljekara oko njege glasnica i oporavka, kako bi se spriječilo ponovno nastajanje polipa ili drugih komplikacija.

KADA JE INDICIRANA?

Operacija polipa na glasnicama je indicirana u sljedećim slučajevima:

  1. Kada polipi utječu na kvalitetu govora i disanja.
  2. Kada polipi uzrokuju česte promjene glasa ili stalnu promuklost.
  3. Kada polipi dovode do grčenja ili gubitka glasa.
  4. Kada polipi uzrokuju stalne tegobe ili bol u grlu.
  5. Kada konzervativne terapije, poput lijekova ili fizioterapije, ne daju željene rezultate.

 

Ukupno, operacija polipa na glasnicama je korištena kao mjera zadnje instance za pacijente kod kojih su drugi tretmani bili neučinkoviti ili su polipi toliko veliki da uzrokuju značajne zdravstvene probleme. Važno je napomenuti da se operacija ne preporučuje ako postoje ozbiljne kontraindikacije, poput nekih infekcija ili kardiovaskularnih bolesti. Potrebno je savjetovati se s ljekarom kako bi se odredila najbolja strategija liječenja za svakog pojedinog pacijenta.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za operaciju polipa na glasnicama uključuje sljedeće korake:

  1. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj medicinskoj povijesti i svim trenutnim stanjima i lijekovima koje uzimate.
  2. Upoznajte se s detaljima operacije i značajkama oporavka, kako bi znali što možete očekivati.
  3. Liječnik vam može reći da se odreknete nekih lijekova ili aktivnosti, poput pušenja, tijekom nekoliko dana prije operacije.
  4. Ako vam je potrebna opća anestezija, morat ćete se odreći jela i pića nekoliko sati prije operacije.
  5. Uspostavite plan za njegu glasnica i obavljanje svakodnevnih aktivnosti tijekom razdoblja oporavka.

 

To su neki od koraka koji vam mogu pomoći da se pripremite za operaciju polipa na glasnicama. Važno je da se savjetujete sa svojim liječnikom o svim detaljima pripreme, kako bi se osiguralo da ste što bolje pripremljeni za operaciju i oporavak.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?