Urologija

Cirkumcizija

Cirkumcizija je kirurški postupak uklanjanja prepucija (kožice koja pokriva glavić penisa) kod muškaraca.
Cirkumcizija može biti medicinski indicirana u nekoliko slučajeva, uključujući:

 1. Ponavljajuće infekcije ili upale penisa – Ako muškarac ima ponavljajuće infekcije ili upale penisa koje ne reagiraju na konvencionalne tretmane, cirkumcizija se može preporučiti kao rješenje.
 2. Fimoza – Fimoza je stanje u kojem je kožica prepucija previše uska i ne može se povući preko glavića penisa. Ovo stanje može uzrokovati nelagodu i povećati rizik od infekcije. Cirkumcizija se može preporučiti kao liječenje fimoze.
 3. Parafimoza – Parafimoza se javlja kada se kožica prepucija povuče preko glavića penisa, ali se ne može vratiti natrag. To može uzrokovati natečenost i bol i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Cirkumcizija se može preporučiti kao liječenje parafimoze.

 

U svakom slučaju, odluka o cirkumciziji treba biti individualna i temeljena na medicinskoj evaluaciji i savjetovanju s kvalificiranim zdravstvenim radnikom.

KAKO SE PROVODI?

Cirkumcizija je kirurški postupak uklanjanja prednjeg dijela kože penisa (prepucija). Postupak se može izvesti na više načina, ali uglavnom se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Opći postupak cirkumcizije je sljedeći:

 1. Pacijent leži na leđima, a kirurg očisti područje penisa s antiseptikom.
 2. Lokalna anestezija se primjenjuje na penis kako pacijent ne bi imao nikakve nelagodnosti tijekom zahvata.
 3. Kirurg pažljivo odvaja prepucij od glave penisa i uklanja ga.
 4. Nakon uklanjanja prepucija, kirurg šiva ranu kako bi se osiguralo da bude zatvorena i da se spriječi infekcija.
 5. Nakon završetka operacije, pacijent će biti postoperativno zbrinut, na način da će dobiti analgetike za ublažavanje bolova i dobiti preporuke za privremene promjene u navikama, poput izbjegavanja aktivnosti koje bi mogle uzrokovati iritaciju ili infekciju rane.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema može varirati ovisno o osobnim potrebama i zahtjevima pacijenta. Međutim, postoje opće smjernice kako bi pacijent bio spreman za postupak:

 1. Razgovor s liječnikom: Pacijent treba razgovarati s liječnikom o svim detaljima postupka, uključujući prednosti, rizike i moguće komplikacije.
 2. Pregled: Nakon razgovora, liječnik treba temeljito pregledati pacijenta kako bi utvrdio da nema stanja koje bi utjecalo na postupak.
 3. Održavanje higijene: Iako je uvijek preporučena kvalitetna higijena, dobra higijena penisa prije postupka smanjuje rizik od infekcije.
 4. Obavijest o uzimanju lijekova: Važno je da pacijent liječnika informira o uzimanju svih lijekova i dodataka prehrani koje uzima.

 

U svakom slučaju, važno je da se pacijent detaljno konzultira s vodećim liječnikom po pitanju pripreme za zahvat, tako da sami zahvat prođe u najboljem redu.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?