Urologija

Frenuloplastika

Frenuloplastika je kirurški zahvat kojim se obnavlja ili produžuje frenulum, tanka kožna ili sluznična pregrada koja se nalazi na donjoj strani penisa ili usne šupljine. Frenulum je prirodna struktura tijela koja pomaže u održavanju stabilnosti i kontrole pokreta penisa ili usne šupljine tijekom seksualnog odnosa ili govora.

Kod muškaraca, frenuloplastika se obično izvodi ako je frenulum prekratak ili ako je došlo do njegove rupture tijekom seksualnog odnosa ili masturbacije. Ovaj zahvat može pomoći u poboljšanju osjetljivosti penisa i smanjenju boli tijekom spolnog odnosa.

KAKO SE PROVODI?

Frenuloplastika je kirurški zahvat koji se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, a, po želji pacijenta, i u općoj anesteziji. Postupak obično traje oko 30-45 minuta, ovisno o složenosti slučaja.

Tijekom zahvata, kirurg obično prvo obavlja sterilizaciju područja oko penisa, a zatim primjenjuje lokalnu anesteziju kako bi se omogućila potpuna bezbolnost tijekom operacije. Nakon što anestezija počne djelovati, kirurg pažljivo reže frenulum duž sredine i odvaja ga od tkiva koje ga okružuje. Zatim se izvodi rekonstrukcija frenuluma, obično šivanjem preostalih dijelova ili umetanjem presadaka tkiva.

Nakon zahvata, pacijent će se obično morati odmoriti u bolničkoj sobi nekoliko sati. Pacijent će dobiti upute o tome kako se brinuti za operirano područje i što se može očekivati tijekom razdoblja oporavka, koje može trajati nekoliko dana ili tjedana, ovisno o složenosti zahvata.

Važno je napomenuti da, kao i kod svih kirurških zahvata, postoje rizici i moguće komplikacije, kao što su krvarenje, infekcije, ožiljci, ili gubitak osjetljivosti u penisu. Zato je važno razgovarati sa svojim liječnikom o svim potencijalnim rizicima i prednostima frenuloplastike prije nego što se odlučite za ovaj zahvat.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za frenuloplastiku uključuje nekoliko koraka kako bi se osigurao uspješan postupak i brz oporavak nakon zahvata. Evo nekih od ključnih koraka pripreme za frenuloplastiku:

  1. Razgovor sa liječnikom: Prvi korak u pripremi za frenuloplastiku je razgovor sa svojim liječnikom. On ili ona će pregledati vaše zdravstveno stanje i povijest bolesti, procijeniti stanje frenuluma i razgovarati s vama o očekivanjima, rizicima i prednostima zahvata.
  2. Obavijestite liječnika o lijekovima: Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući vitamine, dodatke prehrani i biljne lijekove. Neki lijekovi mogu utjecati na postupak ili uzrokovati krvarenje tijekom zahvata, pa će liječnik možda tražiti da privremeno prestanete uzimati neke od njih.
  3. Prestanak pušenja: Pušenje može usporiti proces zacjeljivanja i povećati rizik od komplikacija tijekom i nakon zahvata. Stoga, ako pušite, liječnik će vam preporučiti da prestanete s pušenjem prije zahvata.
  4. Prestanak uzimanja aspirina: Aspirin i drugi lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu povećati rizik od krvarenja tijekom zahvata. Stoga liječnik će vam možda preporučiti da prestanete uzimati ove lijekove nekoliko dana prije zahvata.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?