Urologija

Hidrokela

Hidrokela je stanje u kojem se tekućina nakuplja unutar skrotuma, vrećice koja obavija testise kod muškaraca. Ovo stanje može uzrokovati oticanje i osjećaj težine u skrotumu, a ponekad može biti popraćeno bolom ili nelagodom.

Hidrokela se javlja kada se višak tekućine nakuplja unutar membrane koja okružuje testise. U većini slučajeva, uzrok hidrokele nije poznat, ali može biti povezan s drugim medicinskim stanjima kao što su upale testisa, infekcije, trauma ili tumori.

U nekim slučajevima, hidrokela može biti prisutna od rođenja i naziva se kongenitalna hidrokela. U većini slučajeva hidrokela nije opasna i ne zahtijeva liječenje, ali ako uzrokuje bol, nelagodu ili poteškoće s kretanjem, liječnik može preporučiti kirurški zahvat radi uklanjanja viška tekućine.

KAKO IZGLEDA PREGLED?

Pregled hidrokele obično uključuje fizički pregled skrotuma i genitalija od strane liječnika. Tijekom pregleda, liječnik će pregledati skrotum kako bi potvrdio prisutnost hidrokele. U većini slučajeva, hidrokela se može lako dijagnosticirati jer se obično može osjetiti kao mekani izbočina unutar skrotuma.

Liječnik će također možda upotrijebiti svjetlo ili druge medicinske instrumente kako bi pregledao testise i provjerio da nema drugih medicinskih problema kao što su upala testisa ili tumori.

Ako liječnik sumnja na druge medicinske probleme, možda će preporučiti i/ili provesti dodatne pretrage, poput ultrazvuka ili krvnih testova, kako bi se isključili drugi uzroci za simptome.

Važno je napomenuti da ako primijetite bilo kakve promjene u skrotumu, uključujući oticanje, bol ili nelagodu, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i osigurao pravilan tretman.

KOJE SU METODE LIJEČENJA?

U većini slučajeva, hidrokela nije opasna i ne zahtijeva liječenje, posebno ako ne uzrokuje simptome ili nelagodu. Međutim, ako hidrokela uzrokuje simptome kao što su bol, nelagoda ili poteškoće s kretanjem, može biti potrebno liječenje.

Jedna od metoda liječenja hidrokele je kirurški zahvat, koji se naziva hidrokelektomija. Tijekom ovog postupka, kirurg uklanja tekućinu iz skrotuma i zatim uklanja vanjsku membranu koja obavija testise kako bi spriječio nakupljanje tekućine u budućnosti. Ovaj postupak se obično izvodi pod općom ili lokalnom anestezijom.

U nekim slučajevima, hidrokela se može liječiti uz pomoć igle i šprice, postupkom poznatim kao aspiracija. Tijekom ovog postupka, igla se umetne u skrotum kako bi se uklonila višak tekućine. Međutim, aspiracija može biti manje učinkovita od kirurškog zahvata i postoji rizik od ponovnog nakupljanja tekućine.

U svakom slučaju, ako sumnjate da imate hidrokelu ili imate bilo kakve simptome poput bolova ili nelagode u skrotumu, trebate se konzultirati sa svojim liječnikom kako bi vam preporučio najbolji tretman za vaše stanje.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju hidrokele uključuje nekoliko koraka kako bi se osiguralo da operacija prođe bez problema i da se rizik od komplikacija svede na minimum. Ovdje su neke uobičajene pripreme koje bi pacijent trebao uzeti u obzir:

  1. Konzultacija s liječnikom: Prvi korak u pripremi za operaciju je zakazivanje konzultacije s liječnikom koji će izvoditi operaciju. Liječnik će vam dati detaljne informacije o postupku i razgovarati s vama o svim pitanjima ili briznakama koje imate.
  2. Priprema za anesteziju: Ako će se koristiti opća anestezija, liječnik će vas uputiti kad da prestanete jesti i piti zbog anestezije.
  3. Obavijestite liječnika o lijekovima: Ako uzimate neke lijekove, uključujući i dodatke prehrani, važno je obavijestiti svog liječnika o tome. Neke vrste lijekova, poput aspirina ili antikoagulanata, mogu povećati rizik od krvarenja tijekom operacije i morat će se zaustaviti prije operacije.
  4. Slijedite upute liječnika: Liječnik će vam dati detaljne upute o tome što učiniti prije i poslije operacije. Važno je slijediti ove upute kako bi se osiguralo da se operacija izvede uspješno i da se rizik od komplikacija svede na minimum.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?