Urologija

Parafimoza

Parafimoza je medicinsko stanje u kojem se uski kožni prsten koji obuhvaća glavu penisa (nazvan prepucij) stegne oko nje, a zatim se ne može vratiti u normalnu poziciju preko glave penisa. To može uzrokovati krvarenje, oticanje i bol, te može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi. Parafimoza se obično javlja kao komplikacija nakon neuspjelog pokušaja smanjivanja ili uklanjanja prepucija. To je hitno medicinsko stanje koje zahtijeva promptno liječenje kako bi se izbjegle komplikacije. Liječenje uključuje razne metode, uključujući obloge s ledom, uporabu lubrikanta, a u nekim slučajevima i kirurški zahvat.

KAKO SE DOGODI?

Parafimoza se najčešće događa kada se prepucij koji je uvučen iza glave penisa ne može vratiti natrag na svoje mjesto preko glave. To se obično događa kada je prepucij suviše uski ili kada postoji oticanje glave penisa ili okolnog područja. Parafimoza se može dogoditi tijekom spolnog odnosa, nakon medicinskog postupka poput cirkumcizije ili nakon neuspjelog pokušaja smanjenja ili uklanjanja prepucija. Kod nekih muškaraca parafimoza se može dogoditi spontano bez ikakvog očitog uzroka. U svakom slučaju, parafimoza je hitno medicinsko stanje koje zahtijeva promptno liječenje kako bi se izbjegle komplikacije.

KAKO SE LIJEČI?

Liječenje parafimoze ovisi o ozbiljnosti i trajanju simptoma. U blažim slučajevima, liječenje se može provesti primjenom obloga s ledom i primjenom lokalnih anestetika i lubrikanata kako bi se smanjio otok i olakšalo vraćanje prepucija na svoje mjesto. U težim slučajevima, može biti potrebno kirurško liječenje.

Jedna od metoda koju koriste liječnici je manualno vraćanje prepucija natrag na svoje mjesto. To se obično izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se smanjila bol i smanjio rizik od oštećenja tkiva. Nakon što se prepucij vrati na svoje mjesto, primjenjuje se zavoj kako bi se spriječilo ponovno stiskanje i oticanje.

U nekim slučajevima, posebice kada se parafimoza ponavlja, može se preporučiti kirurško liječenje. Kirurški zahvat koji se naziva cirkumcizija može se izvesti kako bi se uklonio uski kožni prsten oko glave penisa i spriječilo daljnje komplikacije.

Važno je da se parafimoza tretira što je prije moguće kako bi se izbjegle komplikacije poput gubitka cirkulacije i oštećenja tkiva. Ako sumnjate da imate parafimozu, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?