Urologija

Transperinealna biopsija prostate

Biopsija prostate je medicinski postupak kojim se uzimaju uzorci tkiva iz prostate, žlijezde koja se nalazi u muškom reproduktivnom sustavu ispod mokraćnog mjehura. Ova procedura se obično izvodi kada postoji sumnja na karcinom ili druga stanja prostate.

Tijekom biopsije prostate, liječnik koristi iglu za uzimanje malih uzoraka tkiva iz prostate. Ovi uzorci se zatim šalju na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdilo postoji li karcinom ili druge abnormalnosti u tkivu prostate. Postupak se obično izvodi uz pomoć ultrazvuka, koji se koristi za usmjeravanje igle prema pravom mjestu u prostati.

Biopsija prostate može biti neugodna ili bolna, ali se obično izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se smanjio osjećaj nelagode, a, po želji pacijenta, i u općoj anesteziji.

U našoj ustanovi, preferiramo perinealni pristup prilikom biopsije prostate, što smanjuje mogućnost infekcije i komplikacija nakon zahvata.

KAKO SE PROVODI?

Postupak biopsije prostate obično se izvodi na sljedeći način:

  1. Priprema pacijenta: Prije početka biopsije, pacijent se obično priprema na način da uzima antibiotike kako bi se smanjio rizik od infekcije.
  2. Lokalna anestezija: Prije nego što započne biopsija, liječnik će primijeniti lokalnu anesteziju na područje oko prostate kako bi se smanjio osjećaj nelagode tijekom postupka. U nekim slučajevima, pacijent može dobiti i sedativ kako bi se opustio.
  3. Ultrazvuk: Liječnik će koristiti ultrazvuk kako bi dobio sliku prostate i odredio točno mjesto uzorkovanja tkiva.
  4. Uzimanje uzoraka tkiva: Nakon što se točno odredi mjesto uzorkovanja, liječnik će koristiti tanku iglu za uzimanje malih uzoraka tkiva iz prostate. Uzorci se obično uzimaju iz različitih dijelova prostate kako bi se povećala točnost dijagnoze.
  5. Završetak postupka: Nakon što se uzmu svi potrebni uzorci, postupak se završava. Pacijent se obično ne mora zadržavati nakon biopsije prostate i može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

 

Nakon biopsije prostate, uzorci tkiva se šalju na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdilo postoji li karcinom ili druge abnormalnosti u tkivu prostate. Rezultati biopsije obično su dostupni u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o laboratoriju i potrebama pacijenta.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za biopsiju prostate obično uključuje sljedeće korake:

  1. Razgovor s liječnikom: Prije biopsije prostate, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o postupku, rizicima, nuspojavama i očekivanjima. Liječnik će vam objasniti kako se postupak provodi i što možete očekivati tijekom i nakon biopsije.
  2. Obavijestite svog liječnika o lijekovima: Ako uzimate neke lijekove, poput antikoagulansa, važno je obavijestiti svog liječnika prije biopsije. Možda će vam preporučiti da privremeno prestanete uzimati određene lijekove kako bi se smanjio rizik od krvarenja tijekom biopsije.
  3. Ograničavanje hrane i pića: U većini slučajeva, pacijenti se ne moraju suzdržati od jela i pića prije biopsije prostate. Međutim, ako se biopsija izvodi pod općom anestezijom, liječnik će vam preporučiti da ne jedete ništa nekoliko sati prije postupka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?