Urologija

Varikokela

Varikokela je medicinski termin koji se odnosi na proširenje vena u skrotumu, što može uzrokovati bol, nelagodu i smanjenje plodnosti kod muškaraca. Ova stanja obično utječu na lijevu stranu skrotuma i često se javljaju tijekom puberteta.

Varikokela se javlja kada vene koje vode do testisa ne rade ispravno, što dovodi do nakupljanja krvi i proširenja vena. To može uzrokovati povećanu temperaturu u testisima, što može utjecati na kvalitetu sperme i plodnost muškarca.

Varikokela može biti bezbolna ili uzrokovati nelagodu, a može se liječiti operacijom ako uzrokuje bol ili problem s plodnosti. Ako imate simptome varikokele, trebali biste se obratiti svom liječniku kako bi procijenio potrebu za daljnjim postupcima liječenja.

KAKO IZGLEDA PREGLED?

Pregled varikokele obično uključuje fizički pregled i potencijalno dodatne pretrage. Evo što možete očekivati ​​tijekom pregleda:

  1. Fizički pregled: Vaš liječnik će vas prvo pregledati vizualno i opipom kako bi utvrdio prisutnost proširenih vena u skrotumu. Tijekom pregleda možda će vas zamoliti da stojite, sjedite ili ležite na leđima, a možda će vas zamoliti i da naprezanjem pokušate izazvati pojavu proširenih vena.
  2. Doppler ultrazvuk: Doppler ultrazvuk je čest postupak koji se koristi za potvrdu dijagnoze varikokele.
  3. Hormonalni testovi: Ako se sumnja na probleme s plodnošću, vaš liječnik može naručiti hormonalne testove kako bi provjerio razinu hormona u vašem tijelu.

 

Važno je naglasiti da će vaš liječnik prvo provjeriti i isključiti druge moguće uzroke vaših simptoma, poput infekcija, prije nego što razmotri mogućnost varikokele.

Pregled varikokele obično je bezbolan, a važno je surađivati ​​sa svojim liječnikom kako bi se utvrdila točna dijagnoza i razmotrile mogućnosti liječenja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti tijekom pregleda, svakako ih podijelite sa svojim liječnikom.

KAKO SE LIJEČI?

Varikokela se može liječiti na nekoliko načina, ovisno o simptomima i težini stanja.

Jedna od metoda liječenja je operacija, koja se obično naziva varikokelektomija. To je kirurški zahvat tijekom kojeg se proširene vene uklanjaju iz skrotuma kako bi se normalizirao protok krvi u testisima.

Ako varikokela ne uzrokuje simptome ili problema s plodnošću, liječenje možda neće biti potrebno, a vaš liječnik će preporučiti praćenje stanja kako bi osigurao da se simptomi ne pogoršaju.

Važno je napomenuti da se varikokela može ponovno pojaviti čak i nakon liječenja, pa je važno redovito pratiti stanje i prijavljivati ​​bilo kakve promjene u simptomima svom liječniku.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju varikokele obično uključuje niz koraka kako bi se osiguralo da je operacija sigurna i učinkovita. Ovdje su neki od koraka koje možete očekivati:

  1. Konzultacija s liječnikom: Prije operacije, vaš liječnik će obaviti temeljiti pregled i razgovarati s vama o vašim simptomima i općem zdravstvenom stanju. Ovo je prilika da postavite bilo kakva pitanja o operaciji.
  2. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate: Prije operacije, morat ćete obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući i biljne lijekove, vitamine i dodatke prehrani. Vaš liječnik će vam reći jesu li vam potrebne posebne upute za uzimanje lijekova prije operacije.
  3. Nemojte jesti ili piti prije operacije: Prije operacije, vaš liječnik će vam reći koliko sati prije operacije trebate prestati jesti ili piti.
  4. Pripremite se za vrijeme oporavka: Ovisno o vrsti operacije, možda ćete morati provesti nekoliko dana odmora nakon operacije i izbjegavati teške tjelesne aktivnosti nekoliko tjedana.

 

Važno je slijediti sve upute koje vam daje vaš liječnik prije operacije kako biste osigurali sigurnost i uspješnost postupka. Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti, svakako se obratite svom liječniku.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?