Vaskularna kirurgija

Obrada i tretman kroničnih rana

Kronične rane su rane koje ne zarastaju u očekivanom vremenskom roku ili se ponavljaju nakon što su zacijeljene. Ove rane su često posljedica osnovne bolesti ili stanja kao što su šećerna bolest, vaskularne bolesti, imunološki poremećaji ili dugotrajni pritisak na kožu.

Najčešći primjeri kroničnih rana su na nogama, rane na području zdjelice ili pritiska (npr. dekubitus), rane koje nastaju kao posljedica zračenja, venske ili arterijske rane, neuropatske rane i rane koje nastaju zbog infekcije.

Kronične rane mogu biti vrlo bolne i imati značajan utjecaj na kvalitetu života pacijenta. Zahtijevaju dugotrajno liječenje koje se temelji na individualnom pristupu, a uključuje otklanjanje uzroka, čišćenje rane, primjenu specijaliziranih obloga i pomagala te promjene u načinu života i prehrani.

KAKO SE LIJEČE?

Liječenje kroničnih rana ovisi o vrsti rane, njezinoj težini, uzroku i trajanju. Najvažniji korak u liječenju kroničnih rana je otklanjanje uzroka koji uzrokuju ranu. Na primjer, ako je uzrok dijabetes, potrebno je kontrolirati razinu šećera u krvi kako bi se potaknulo zacjeljivanje rane. Ako je uzrok pritisak, potrebno je izbjegavati produljeni pritisak na ranu.

Čišćenje rane važno je u liječenju kroničnih rana. Rane se čiste kako bi se uklonili mrtvi ili zaraženi dijelovi rane i spriječila infekcija. Čišćenje rane može uključivati primjenu antiseptika, obloga za čišćenje rane ili ispiranje rane sterilnom otopinom.

Koriste se različiti tipovi obloga u liječenju kroničnih rana. Obloge su posebno dizajnirane kako bi pomogle u zacjeljivanju rane, održavanju vlažnosti i sprječavanju infekcija. Obloge mogu sadržavati različite tvari kao što su hidrogeli, hidrokoloidi, alginati, filmove, kompozite, mrežice, površinski aktivne tvari i druge.

Pored toga, fizikalna terapija, kao što su vježbe za poboljšanje cirkulacije, može pomoći u liječenju kroničnih rana. Također je važno osigurati da pacijent ima uravnoteženu prehranu s dovoljno proteina, vitamina i minerala potrebnih za zacjeljivanje rane.

U teškim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za uklanjanje oštećenog tkiva ili poboljšanje protoka krvi u području rane.

Liječenje kroničnih rana obično je dugotrajno i zahtijeva strpljenje i suradnju pacijenta i zdravstvenog osoblja. Redovita procjena rane i prilagođavanje terapije važni su za uspješno zacjeljivanje.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?