Vaskularna kirurgija

Ultrazvuk krvnih žila

Ultrazvuk krvnih žila je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi visokofrekventne zvučne valove za vizualizaciju krvnih žila u tijelu. Ultrazvuk krvnih žila se često koristi za procjenu protoka krvi, detekciju suženja krvnih žila, otkrivanje krvnih ugrušaka i praćenje učinka liječenja.

Ultrazvuk krvnih žila je siguran, neinvazivan i bezbolan postupak te nema zračenja, što ga čini sigurnom opcijom za većinu pacijenata.

Ultrazvukom najčešće promatramo krvne žile vrata, nogu, ruku te abdomena.

KAKO SE PROVODI?

Postupak se obično izvodi dok ležite na leđima na krevetu ili stolu, a prilikom rada ultrazvuka nogu, i na nogama. Liječnik će nanijeti gel na kožu na području koje će se pregledati kako bi se omogućio bolji kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Zatim se sonda lagano prisloni na područje kože i pomiče se preko područja krvnih žila koje se pregledavaju.

Tijekom pregleda možda ćete morati promijeniti položaj tijela ili udova kako bi se omogućio bolji pregled krvnih žila. U nekim slučajevima, liječnik može zatražiti da zadržite dah nekoliko sekundi tijekom pregleda kako bi se smanjile vibracije u prsima, što može otežati pregled.

KAKO SE PRIPREMITI?

Obično nije potrebna posebna priprema prije samog postupka. Poželjno je da nosite laganu odjeću, kako biste je po potrebi mogli ukloniti.

Ukoliko imate prethodne snimke ili drugu značajnu medicinsku dokumentaciju, ponesite je sa sobom.

Nakon pregleda možete odmah nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, a rezultati su dostupni odmah nakon postupka.

OČEKIVANO TRAJANJE POSTUPKA

Postupak traje između 20 i 30 minuta.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?