Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca je neinvazivni dijagnostički test koji se koristi za procjenu strukture i funkcije srca. Ovaj postupak koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije kako bi se stvorile slike srca, koje se zatim mogu analizirati kako bi se procijenila veličina, oblik, pokretljivost srčanih komora i ventila te protok krvi kroz srce.

Tijekom ultrazvuka srca, pacijent leži na leđima na stolu, a ultrazvučna sonda se drži na različitim položajima na prsima kako bi se stvorile slike srca iz različitih kutova. Liječnik specijalist zatim analizira slike srca kako bi procijenio kako srce pumpa krv i jesu li srčane stijenke, ventili i krvne žile normalni.

Ultrazvuk srca je vrlo siguran i neinvazivan postupak, a može se koristiti za dijagnosticiranje različitih srčanih poremećaja, uključujući srčane greške, srčane udare, bolesti srčanih zalistaka, hipertenziju, srčane aritmije i mnoge druge.

KADA SE PREPORUČUJE?

Ultrazvuk srca obično se preporučuje u sljedećim situacijama:

  1. Kontrola funkcije srca
  2. Pretraga srčanih bolesti
  3. Kontrola nakon operacije srca
  4. Monitoring tijeka bolesti krvnih žila
  5. Procjena veličine i funkcije srčanih komora i valvula
  6. Kontrola raznih simptoma poput bolova u srcu ili plućima.

KAKO SE PROVODI?

Ultrazvuk srca provodi se pomoću uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku, koji emitira visokofrekventne zvučne valove koji se odbijaju od srca i okolnih tkiva. Odbijeni valovi se zatim prikupljaju senzorom na uređaju i pretvaraju u slike srca.

Postupak ultrazvuka srca obično traje oko 30-60 minuta, a pacijent leži na leđima na krevetu. Liječnik specijalist primjenjuje gel na kožu pacijenta kako bi se poboljšao prijenos zvučnih valova i zatim drži senzor na različitim dijelovima prsa kako bi se snimile slike srca.

Tijekom postupka, tehničar ili liječnik specijalist obično traži od pacijenta da promijeni položaj tijela ili da zadrži dah na kratko vrijeme kako bi se stvorile bolje slike srca. Pacijent ne osjeća nikakvu bol tijekom postupka.

Nakon završetka postupka, liječnik specijalist analizira slike srca kako bi procijenio veličinu, oblik, funkciju srčanih komora i ventila te protok krvi kroz srce. Rezultati se obično dostavljaju liječniku koji je naručio test kako bi se dalje analizirali i utvrdili bilo kakvi srčani poremećaji ili probleme.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za ultrazvuk srca je obično jednostavna i nije potrebno posebno pripremanje. Evo nekoliko općih savjeta koji se obično preporučuju:

  1. Obavijestite svog liječnika ako uzimate bilo kakve lijekove ili imate neka zdravstvena stanja, poput srčanih bolesti, dijabetesa ili drugih kroničnih bolesti.
  2. Izbjegavajte unos hrane ili pića koje mogu uzrokovati nadutost ili plinove u želucu i crijevima nekoliko sati prije postupka, jer može otežati vizualizaciju srca.
  3. Obucite se udobno, jer će vas tehničar ili liječnik specijalist možda zamoliti da se skinete gornji dio odjeće kako bi pristupili vašem prsima.
  4. Ako ste pušač, pokušajte ne pušiti nekoliko sati prije postupka, jer to može utjecati na protok krvi i rezultate ultrazvuka srca.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?