Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače je dijagnostički postupak koji koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se stvorila slika štitnjače. Ova tehnika koristi ultrazvučni uređaj koji emitira zvučne valove u tijelo i hvata odražene signale kako bi se stvorila slika organa.

Ultrazvuk štitnjače se koristi za procjenu veličine, oblika i strukture štitnjače, kao i za otkrivanje eventualnih nepravilnosti ili abnormalnosti u organu, kao što su ciste, čvorovi, tumori ili upale. Ovaj postupak se često koristi kao dio rutinske procjene štitnjače, kao i za dijagnosticiranje različitih bolesti štitnjače, poput hipertireoze, hipotireoze ili autoimunog tiroiditisa.

KAKO SE PROVODI?

Prije pregleda, pacijent će biti zamoljen da sjedne na stol, a potom se leći na leđa s podignutom glavom i vratom.

Tijekom pregleda, liječnik nanosi gel na područje vrata kako bi poboljšao provođenje ultrazvučnih valova i izbjegao zrak između sonde i kože.

Tijekom pregleda pacijent će možda morati okrenuti glavu u različitim smjerovima ili zadržati dah kako bi se bolje vidjela slika štitnjače. Tijekom pregleda moguće je osjetiti lagano pritiskanje senzora na koži, ali ultrazvuk ne uzrokuje bol.

Nakon pregleda, liječnik će obrisati gel s područja vrata. Liječnik će zatim pregledati dobivene slike i dati dijagnozu. U nekim slučajevima, može se tražiti dodatni pregled, kao što je biopsija, kako bi se potvrdila dijagnoza.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za ultrazvuk štitnjače je jednostavna i obično ne zahtijeva posebne mjere. Međutim, u nekim slučajevima liječnik može preporučiti specifične smjernice ili upute prije pregleda. Stoga je važno razgovarati sa svojim liječnikom o svim uputama prije pregleda.
Uobičajeno, priprema za ultrazvuk štitnjače uključuje sljedeće:

  1. Nema posebnih prehrambenih ograničenja: Nema potrebe za postom ili ograničenjima u prehrani prije ultrazvuka štitnjače.
    Ako nosite ogrlicu, potrebno ih je skinuti prije pregleda kako ne bi ometale pregled.
  2. Obucite se udobno: Preporučljivo je odjenuti udobnu i labavu odjeću koja omogućuje lak pristup području vrata.
  3. Uzmite sa sobom sve medicinske dokumente:
  4. Ako posjedujete prethodne nalaze ultrazvuka štitnjače ili druge medicinske dokumente koji se odnose na vaše zdravstveno stanje, potrebno ih je ponijeti sa sobom na pregled.
  5. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate: Ako uzimate lijekove ili dodatke prehrani, obavijestite svog liječnika o tome. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti prekid uzimanja lijekova prije pregleda.

 

Važno je naglasiti da pacijent ne bi trebao prestati uzimati lijekove bez savjetovanja s liječnikom. Također, ako postoji neka druga specifična uputa ili priprema za ultrazvuk štitnjače, liječnik će pacijenta o tome obavijestiti prije pregleda.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?