Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa je dijagnostička procedura koja koristi visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slika testisa. Ova procedura omogućuje liječnicima da procijene strukturu i veličinu testisa te da otkriju bilo kakve abnormalnosti poput cista, tumora ili upala.

Ultrazvuk testisa je jednostavan i neinvazivan postupak koji obično traje oko 15-30 minuta. Pacijent leži na leđima, a liječnik nanosi gel na područje testisa i koristi ultrazvučnu sondu kako bi stvorio slike testisa na monitoru.

Ovaj test se obično izvodi ako pacijent osjeti bol ili oticanje u području testisa, ili ako postoji sumnja na abnormalnosti u testisima. Osim toga, ultrazvuk testisa se može koristiti i za praćenje rasta cista ili tumora koji su već dijagnosticirani.

KADA SE PROVODI?

Ultrazvuk testisa se obično provodi ako pacijent ima simptome kao što su bol, oticanje, osjetljivost, ili ako se otkriju nepravilnosti tijekom rutinskog pregleda testisa. Osim toga, ultrazvuk testisa može biti dio pregleda muškog reproduktivnog sustava ili dijagnostičkog postupka za neplodnost.

Ultrazvuk testisa se također može koristiti za dijagnosticiranje stanja kao što su upala testisa, torzija testisa, hidrokele (nakupljanje tekućine u testisu) i varikokele (oteklina vena koje se nalaze u skrotumu).

Ovisno o razlogu zbog kojeg se ultrazvuk testisa provodi, liječnik može preporučiti ovaj postupak kao dio rutinskog pregleda, kao hitnu dijagnostičku proceduru ili kao dio praćenja i liječenja postojećeg stanja.

KAKO SE PROVODI?

Općenito, ultrazvuk testisa provodi se pomoću ultrazvučne sonde koja se postavlja na kožu skrotuma. Pacijent će morati skinuti donje rublje i odjeću, a zatim ležati na leđima na krevetu ili stolu za pregled. Liječnik će nanijeti gel na skrotum koji pomaže u prijenosu zvukovnih valova između sonde i kože.

Nakon što se gel nanese, liječnik će prelaziti sondom preko kože skrotuma, pritom pregledavajući testise i okolno tkivo. Ultrazvučna sonda stvara slike organa u realnom vremenu, koje se mogu vidjeti na zaslonu monitora. Slike se mogu snimiti i pohraniti za kasniju analizu ili praćenje promjena tijekom vremena.

Ovaj pregled je obično bezbolan i traje oko 15-30 minuta. Nakon završetka pregleda, pacijent može odmah nastaviti s uobičajenim aktivnostima, a rezultati su odmah dostupni.

KAKO SE PRIPREMITI?

Općenito, za ultrazvuk testisa ne zahtijeva se posebna priprema. Međutim, kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo i rezultati, preporučuje se:

  1. Obavezno informirajte svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate i o svim zdravstvenim stanjima koja imate, ili ako imate bilo kakve alergije na lijekove.
  2. Dan prije pregleda, izbjegavajte konzumiranje alkohola i drugih stimulansa, jer mogu utjecati na kvalitetu slike i točnost pregleda.
  3. Prije pregleda, preporučuje se da se istuširate kako biste uklonili svu kremu ili losion koji bi mogli ometati kvalitetu slike.
  4. Nosite udobnu odjeću i donje rublje koje se lako mogu ukloniti.
  5. Ako ste nervozni ili osjećate nelagodu zbog pregleda, možete razgovarati sa svojim liječnikom o tome kako se pripremiti za pregled i što možete očekivati tijekom pregleda.

 

Prije pregleda, obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o svim pitanjima i zabrinutostima koje imate, kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo i rezultati.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?